”Theresa May har förlorat kontrollen över sin regering”, säger SVT:s utsända Anna-Maja Persson. Till höger en av flera brexit-protester i London. Foto: SVT/Matt Dunham, TT

”En kaotisk situation som blivit ännu mer kaotisk”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång röstade det brittiska parlamentet om brexit och dess utträde ur EU. SVT:s utsända Anna-Maja Persson, på plats vid parlamentet i London, reder ut i Aktuellt vad som kommer härnäst i brexitprocessen.

Onsdagens omröstning handlade om huruvida Storbritannien ska lämna EU den 29 mars, med eller utan ett avtal. Svaret blev nej. 312 ledamöter röstade för att landet inte ska göra en ”brexit” utan en överenskommelse.

Vad betyder det här resultatet i praktiken?

– Theresa May har förlorat kontrollen över sin regering, sitt parti och parlamentet. Vi har bevittnat ett ytterligare bakslag, ett svårt sådant, för May som försökte stoppa detta tidigare under onsdagen, säger Anna-Maja Persson, SVT:s utsända i Aktuellt.

”En kaotisk situation”

Också i Theresa Mays ursprungsplan utesluts ett avtalslöst brexit den 29 mars, däremot lämnar hennes förslag det öppet för en så kallade ”hård brexit” längre fram i framtiden.

– Det är svårt att överblicka konsekvenserna men det talas redan om ministeravhopp eller att ministrar kan tvingas lämna regeringen. Det är en kaotisk situation som blivit ännu mer kaotisk, säger Anna-Maja Persson.

Vad är nästa steg? Vad händer nu?

– Under torsdagen kan parlamentet komma att rösta om att skjuta upp brexit. Det har också spekulerats i om Theresa May kommer försöka återta den förlorade kontrollen över situationen och själv föreslå att skjuta upp utträdet, säger Anna-Maja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.