En kollektiv lättnadssuck vid Louvren efter Macrons seger

Publicerad

Jubel, men mest lättnad, drog igenom Louvrens esplanad efter att det stod klart att Frankrikes nya president heter Emmanuel Macron – eller kanske snarare att hon inte heter Marine Le Pen.
– Jag är lättad. Glad, men mest lättad, säger Macronväljaren Vincent, strax efter att den första prognosen presenterats.

Den franska trikoloren viftades i var man och kvinnas hand utanför Louvren i Paris när det, redan i en första prognos kl 20, var tydligt att Emmanuel Macron hade valts till Frankrikes nästa president. Det inledande jublet var öronbedövande.

– 65 procent! 65 procent! skrek många rakt ut, i uppenbar lycklig förvåning.

Macrons seger över motkandidaten blev något större än beräknat i opinionsundersökningarna, och sent på söndagskvällen, när nästa alla röster räknas, ser det fortfarande ut som att han tar hem valet med 65 mot 35 procent av rösterna.

LÄS MER: Macron till franska folket: Vi har en stor uppgift framför oss

”Väldigt, väldigt, väldigt lycklig”

Marie-Lisa är en av alla som är på plats för denna valvaka anordnad av Macrons anhängare. Hon bara skriker rakt ut i jubel när hon får frågan hur hon känner sig, strax efter den första prognosen.

– Det är min födelsedag, och Macron är vald till president. Kan det bli bättre?, säger hon till SVT Nyheter på plats vid Louvren.

Foto: Mathias Gerdfeldter/SVT

– Jag har varit fransk medborgare i sjutton år, men det här är första gången jag röstar, på Macron, och så vinner han! Jag är väldigt, väldigt, väldigt lycklig just nu, säger hon.

”Mest lättad”

Som väntat är det många glada miner på platsen, men de flesta uttrycker en mer nyanserad känsla.

– Lättad. Glad, men mest lättad, säger Macronväljaren Vincent, minuterna efter den första prognosen.

Foto: Mathias Gerdfeldter/SVT

– Jag är så himla lättad att Marine Le Pen inte tog hem det, förtydligar han.

– Mer det, än att Macron vann.

LÄS MER: Det här är Frankrikes nye president

”Lite mycket kändsikult”

Även Agnès och Émelie, två unga förstagångsväljare, delar känslan.

– Det är framförallt lättnad, att extremismen inte kom till makten, säger Agnès.

Émelie är själv aktiv anhängare till Macrons politiska rörelse En Marche.

– Det är nytt och ungdomligt. Det är det som Frankrike behöver, säger hon.

Foto: Mathias Gerdfeldter/SVT

Agnès å sin sida erkänner att hon lutar mer åt vänster, och främst röstade på Macron av taktiska skäl.

– Det finns absolut ett ungdomligt sinne och hoppfullhet som jag också gillar. Men samtidigt är det lite mycket kändiskult kring honom. Han är politiker, inte artist, säger Agnès.

”Det HÄR är Frankrike”

Denna valkväll är de två vännerna dock inte här för att debattera politik.

– Vi firar! Vi är glada!

Och fira blev det möjlighet till. Medan natten föll över den franska huvudstad fylldes Louvrens esplanad av musik och ljusshower från flera inbjudna artister och dj:er. Emellanåt blev stämningen mer gatufest än valvaka.

– Ja jävlar, det HÄR är Frankrike, säger en brett leende kvinna som dansar förbi.

LÄS MER: Analys: Enorma utmaningar väntar Macron

Huvudperson hyllad på plats

Trikolorer och EU-flaggor viftade dock kanske som förväntat mest frenetisk, när kvällens huvudperson, Frankrikes nyvalda, 39-årige president, äntligen klev upp på scenen framför Louvrens glaspyramid.

När han avslutar sitt tal med de franska slagorden frihet jämlikhet och broderskap, och den obligatoriska ”vive la république, et vive la France”, bjuder han upp sin hustru Brigitte Macron och flera av sina valarbetare på scen, når jublet nya höjder.

Sedan fortsätter festen. Vid Louvren ekar dansmusiken mellan de historiska fasaderna. Utanför är gatorna fyllda av människor viftandes med den franska flaggan.

Alla fransmän är givetvis inte nöjda med valet av den nya presidenten, men här i centrala Paris är det i kväll bara folkfest.

LÄS MER: Le Pen erkänner sig besegrad: ”Jag har gratulerat Macron”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet