En kort historia om Frankrikes president

Uppdaterad
Publicerad

Visst spelar storleken roll, även i Europas politiska topp. Fråga bara Frankrikes president Nicolas Sarkozy den som vågar. Sarkozy anses ha ett rejält Napoleon-komplex, något som ställer särskilda krav på hans omgivning och medarbetare.

Den mäktige Napoleon har alltid beskrivits som en mycket liten man. Men faktum är, att han med sina 167 cm var två centimeter längre än dagens franske statschef.

Skotrick

För att se lite längre ut och ta lite mera synlig plats använder sig Nicolas Sarkozy av höga skor, hans långa hustru använder platta pumps när de står bredvid varandra. Ryktet säger dessutom att Sarkozy vid vissa tillfällen stått på en låda för att synas bättre på gruppfoton. Att han gör det i talarstolen finns det bildbevis på.

I ett reportage i RTBF, den belgiska televisionens franskspråkiga kanal, följde teamet Frankrikes president i hälarna. På programmet stod ett ”spontant” arbetsplatsbesök på en fabrik. Reportageteamet kunde snabbt konstatera, att de människor på fabriksgolvet som omgav presidenten alla var relativt korta. En kvinna bekräftade, att de valts ut på grund av sin kroppslängd – eftersom ”ingen får vara längre än presidenten”.

Villkorad visit

Fackliga representanter på företaget har också uppgett, att ett av villkoren för den fina visiten var just det: att Sarkozy inte skulle framstå som liten. Företaget, Faurecia, som tillverkar bilkomponenter, har avböjt att kommentera.

En video med uttalandet finns på Youtube, och har orsakat en hel del uppståndelse. Från Elysée-palatset, presidentens högkvarter, har man till och med sett sig föranledd att skicka ut en dementi. Alla insinuationer att man valt ut korta människor för bildernas skull ”är fullständigt lösryckta”, säger man.

Men reportaget slår fast, att Sarkozys medhjälpare har som konkret uppgift att se till att presidenten så långt möjligt inte ses offentligt med personer som får honom att se liten ut.

Det kan väl anses som turligt, ur fransk synvinkel, att Tysklands förbundskansler inte längre heter Helmut Kohl. Men även bredvid andra tunga EU-personligheter som Kohls efterträdare Angela Merkel och Sveriges Fredrik Reinfeldt drar Sarkozy alltså det kortaste strået ... och det blir förstås svårt för hans medarbetare att beordra fram mindre makthavare i resten av Europa ...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.