Foto: Scanpix

”En lugn och resonabel man”

Uppdaterad
Publicerad

Som en blixt från klar himmel. Så beskriver religionshistorikern Per Beskow beskedet om att påven Benedictus XVI avgår vid 85 års ålder.

Men påven har sett allt tröttare ut de senaste månaderna, enligt Per Beskow som har översatt den uppmärksammade intervjuboken ”Världens ljus” om påven och även påvens egna böcker om Jesus.

– Han har verkat svagare. Man har sett på tv hur han sjunker ihop under långa ceremonier. Han avgår helt klart av hälsoskäl. En påve måste kunna fatta beslut och ha kontakt med hela världen.

Men det är ändå extremt ovanligt att en påve lämnar sitt ämbete helt frivilligt – senast det skedde var på 1200-talet.

– Men det är inte så många påvar som har blivit så här gamla heller. Han kunde ju ha överlåtit en del av arbetet på andra, men det hade inte heller varit bra, påpekar Per Beskow.

Överträffade förväntningar

Per Beskow beskriver Benedictus XVI som en lugn och resonerande man som överträffat alla förväntningar under sin tid som påve.

– Han väckte förvåning när han som teologiprofessor från Tyskland valdes till påve. Han höll styvt på att den katolska läran var rätt formulerad och var känd som sträng och rigid. Men det visade sig snart att han var mjuk och hade en varm personlig. I böckerna framstår han som mycket resonabel.

”Ingrep tidigt”

De sex- och pedofilskandaler som skakat den katolska kyrkan de senaste åren anser Beskow att påven hanterat väl.

– Han grep in på ett tidigt stadium. En del medier har velat trissa upp det med att han borde avgå men så är det rakt inte. Han är den som tagit initiativ att avsatta kardinaler och biskopar och inrättat kommissioner. Han har skött det väldigt bra.

När påven avgår i mitten av mars kommer det att ta kortare tid för en ny påve att utses eftersom man inte kommer behöva ta hand om begravning och sorgeperioder.

– De bör vara färdiga till påsk, de har en viss press på sig. Det brukar bli en europé men det kanske blir någon från Sydamerika till exempel, katolska kyrkan är så mer internationell nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Påven avgår

Mer i ämnet