Amerikaner som ser på Donald Trumps tal. Det sändes direkt på bästa sändnings tid på de stora amerikanska tv-kanalerna. Foto: Sandy Huffaker/TT

Analys: ”En nedtonad Trump har målat in sig i ett hörn”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En nedtonad Donald Trump har målat in sig i ett hörn. Delar av statsapparaten är nedstängd eftersom Demokraterna vägrar finansiera muren mot Mexiko. Nu kan Trumps nästa drag bli att utlysa nationellt undantagstillstånd och beordra militären att bekosta muren.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

För en man som älskar tv-kameror och att tala inför publik så var Donald Trumps framträdande i natt förvånansvärt nedtonat. Hans tal gick ut på att skrämma fler amerikaner till att stödja muren mot Mexiko, i dag finns ingen majoritet i USA för Trumps linje.

Han påpekade korrekt att stora mängder heroin smugglas över den södra gränsen men lät bli att nämna att majoriteten av knarkinflödet till USA kommer via hamnar och flyg. Hans förhoppning var att med sitt första tv-sända tal från ovala kontoret signalera nationell kris och få fler väljare att sätta press på de folkvalda i kongressen.

Men frågan är varför den nya kongressen, med betydligt fler Demokrater på plats än förra året, skulle gå med på att betala för muren när Republikanerna vägrade under Trumps första två år? Då hade Republikanerna makten i bägge kamrarna, då hade Donald Trump sitt gyllene tillfälle. 

Donald Trump kämpar nu för att förverkliga sitt viktigaste vallöfte och riskerar därmed sitt största nederlag hittills. Han påstod att Mexiko indirekt skulle betala för muren eftersom USA och Mexiko slutit ett nytt handelsavtal. Men det är inte med sanningen överensstämmande. Dels har avtalet inte godkänts av kongressen än och avtalet kommer mest att gynna företagen som får sänkta tullar. Han argumenterade också i natt att landet står inför en säkerhetspolitisk och humanitär kris. Men flödet av migranter till USA har minskat över tid och i november handlade det om 1 700 människor om dagen som försökte ta sig in i landet.

Lätt att ta sig in i landet

Med europeiska mått mätt är USA:s migrationspolitik fortfarande liberal. Det finns en politisk enighet att det är för lätt att ta sig in i USA illegalt. Den som vandrar in i landet vid obevakade gränser riskerar få en fotboja av en gränsvakt och ska sen infinna sig i domstol för att få sina asylskäl prövade. I dag väntar 750 000 fall på förhandlingar. Många försvinner in i landet. Demokrater och republikaner är ense om att ge mer resurser till de lagliga gränsövergångarna och satsa på uppsamlingsläger, därmed skulle USA få samma hårda gränskontroll och skydd som EU med tiden skaffat sig. Men nu pågår inga sådana förhandlingar. Allt handlar om en mur. 

Under tiden har den politiska krisen snabbt förvärrats. Donald Trump skyller budgetkrisen och nedstängningen på Demokraterna och deras vägran att bygga en mur.

Nedstängningen av den federala statsapparaten är nu den andra längsta i landets historia. 800 000 statsanställda står utan lön. Bland annat går flygplatskontrollanter till jobbet varje dag- utan lön, likaså gränsvakterna i södra USA. Demokraternas talman Nancy Pelosi sa i natt att Demokraterna också vill skärpa gränskontrollen men inte genom att bygga en mur. Demokraterna har lovat skjuta till en femtedel av det belopp presidenten begärt för att bygga muren.

”Total konfrontation”

I dag onsdag ska Trump träffa kongressen. Det finns nu två vägar att gå. Den ena är att Trump och hans rådgivare sätter sig i politiska förhandlingar med Demokraterna. En öppning har skådats i hur man definierar begreppet ”mur”. Donald Trump har hela tiden talat om en ”vacker mur av betong” men har på senare tid också talat om stängsel av stål. Det är en lösning Demokraterna har lättare att acceptera, de stödjer stängsel, fler gränsvakter och virtuellt skydd för att minska det illegala inflödet av migranter. Om Trump får den dryga miljard dollar Demokraterna lovat kan han hävda att han vunnit en delseger.

En av de få politiska prioriteringar som bägge partier är överens om är att satsa mer pengar på landets vittrande infrastruktur, så också den vägen kan i framtiden mer pengar anslås på gränsskydd.

Den andra vägen är total konfrontation. Donald Trumps drag efter mötet med kongressen kan bli att utlysa nationellt undantagstillstånd. På det viset skulle han kunna beordra militären att anslå medel och bygga muren, utifrån argumentet att rikets säkerhet är i fara. Det skulle utlysa en än större politisk och konstitutionell kris eftersom en president varken har rätt att beordra fram pengar eller att mark ska tas i anspråk. Men fördelen skulle vara att frågan om muren kunde lyftas bort från de politiska förhandlingarna med Demokraterna och därmed skulle budgetbråket snabbt kunna lösas. Och de federala myndigheterna öppna igen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.