Den oberoende militäranalytikern Pavel Felgenhauer menar att nyheten om de nordiska ländernas försvarssamarbeteär väldigt allvarlig. Foto: TT

Militäranalytikern: ”Det här är väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Från ryskt håll kommer starka reaktioner på nyheten om att de fem nordiska länderna inleder ett fördjupat försvarssamarbete.
– Det här är väldigt allvarligt. Det är första gången som de neutrala skandinaviska länderna går ihop på ett så här konkret sätt med Nato-länder, säger den oberoende säkerhetsexperten Pavel Felgenhauer till SVT Nyheters Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

Pavel Felgenhauer är säkerhetspolitisk expert och medverkar ofta i ryska oberoende medier. Han är inte förvånad över ministrarnas utspel.

– Det är ett tydligt svar på det direkta hot och den krigsförberedande verksamhet som Ryssland håller på med i Baltikum men framför allt i norra Europa, säger Pavel Felgenhauer till Elin Jönsson.

– Det här är väldigt allvarligt. Det är första gången som de neutrala skandinaviska länderna går ihop på ett så här konkret sätt med Nato-länder.

”Militära manövrar”

Utspelet från de fem nordiska ländernas försvarsministrar om ett fördjupat försvarssamarbete är en stor nyhet i Ryssland, men mest handlar det om neutralt refererande nyhetstexter. Statskontrollerade Sputnik citerar ministrarnas uttalande i norska Aftenposten att ”den ryska aggressionen mot Ukraina utgör den största utmaningen mot Europas säkerhet”, men lägger till att väst inte presenterat bevis för rysk inblandning i konflikten.

Aleksandr Golts är militär expert och även redaktör för tidningen Jezjedjnjevnij Zjurnal, som nyligen stängts ner i Ryssland. Enligt Golts kan utspelet göra att Kreml kommer att agera.

– Kanske kommer man att genomföra någon form av militärmanövrar i norr, mer kan inte Ryssland göra för att motsätta sig en sådan allians. I slutändan handlar det om hur den framtida alliansen kommer att agera, vilken form den kommer att ta, vad den kommer att göra och vad samarbetet kommer att resultera i, säger Aleksandr Golts.

”Nordisk knytnäve”

Från officiellt ryskt håll lyser reaktionerna ännu med sin frånvaro, men den ryske militäranalytikern Leonid Nersisjan skräder inte orden.

– Den här alliansen är en nordisk knytnäve driven av en antirysk ideologi, säger Leonid Nersisjan till Elin Jönsson.

De nordiska försvarsministrarna talar bland annat om ett ökat samarbete med de baltiska staterna, men Nersisjan menar att Ryssland absolut inte har något intresse av att angripa vare sig Baltikum eller Sverige.

 – Den här hysterin är skapad av regeringarna i de nordiska länderna.

Men flygöverträdelserna då?

– Det har bara handlat om övningar på neutralt luftrum.

Enligt Pavel Felgenhauer kommer det fördjupade försvarssamarbetet mellan de fem nordiska länderna att göra att den redan ansträngda relationen mellan Ryssland och Europa försämras ytterligare.

Han säger också att de militära manövrar som Ryssland ägnar sig åt i Barents hav ser ut som om man förbereder en direkt attack.

– Men man kommer inte att ge sig på Baltikum så länge man har fullt upp i Ukraina, säger Pavel Felgenhauer.

”Kan utnyttjas av Nato”

Leonid Nersisjan menar att det är USA:s intressen som ligger bakom och han menar att både Norge och Sverige går i USA:s ledband. Enligt honom kan Ryssland komma att svara genom att placera ut fler soldater och vapen i den ryska enklaven Kaliningrad.

– Den här alliansen skulle kunna utnyttjas av Nato i ett eventuellt framtida krig mot Ryssland. Ett hot som måste tas på allvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer