• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nikki Haley, 45, är en ambitiös politiker som tagit ett rejält kliv i karriären som president Trumps FN-ambassadör, utan någon större erfarenhet av utrikespolitik. Foto: TT

”En ny sheriff i stan” – Nikki Haley beredd att röja upp i FN

Uppdaterad
Publicerad

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley är den mäktigaste av president Trumps fyra kvinnliga ministrar. Hon har lovat att skaka om FN ordentligt. Hennes höga klackar handlar inte om mode, säger hon. Hon vill använda dem för ”att sparka på det som hon tycker är fel” och säger att det har kommit ”en ny sheriff till stan”.

Nikki Haley, 45, är en ambitiös politiker som tagit ett rejält kliv i karriären som president Trumps FN-ambassadör, utan någon större erfarenhet av utrikespolitik.

Haley är dotter till indiska migranter. Pappan är professor och mamman en framgångsrik företagare i klädbranschen. Nikki Haley påpekar ofta hur välsignad hennes familj är som får bo i USA och hon förordar legal immigration till landet.

Trump och Ryssland

Tillhör Teaparty-rörelsen

Haley har varit guvernör i delstaten South Carolina under två mandatperioder. Hon tillhör den konservativa Tea party-rörelsen inom det republikanska partiet och fick stöd för sin kandidatur av Sarah Palin och Mitt Romney. Under presidentkampanjen 2016 stödde hon först Marco Rubio och Ted Cruz men röstade på Donald Trump. Hon kritiserade honom för att han inte omedelbart tagit avstånd från Ku Klux Klan-rörelsen och för hans förbud mot muslimer.

Hon blev den första kvinnan att utses i Trumps regering och är en av de fyra kvinnliga ministrarna bland de 24 regeringsmedlemmarna.

Läs mer: Det här vill USA prioritera

Klarspråk om Ryssland

När världen som mest undrade över Vita husets mumlande om sin hållning till Ryssland talade hon klarspråk. Hon fördömde och krävde ett omedelbart slut på den ryska ockupationen av Krim. Krim är en del av Ukraina. Punkt.

Hon har tagit Israel i försvar och kallat landet ”vår främsta demokratiska vän i Mellanöstern”. Nikki Haley stoppade nyligen en FN-rapport som hävdade att Israel ägnade sig åt apartheid.

Vill avsluta FN-uppdrag

Hon tar nu över ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd och verkar vilja ruska om FN och dess ”klubbkultur”. Haley har sagt att hon vill tidsbegränsa och även avsluta vissa av FN:s fredsbevarande uppdrag.

FN:s nye generalsekreterare, Antonio Guterres, har jobbat hårt på en bra relation med Haley, väl medveten om att USA är den största bidragsgivaren till FN:s budget och att Trump har aviserat neddragningar.

Läs mer: Sex frågor till Sveriges FN-ambassadör

Försvarar legal invandring

Nikki Haley har kallat USA för ”världens moraliska samvete”. Hon vill inte stänga dörren för människor som behöver skydd och försvarar legal invandring. Det föreslagna inreseförbudet mot sex länder i Mellanöstern är tillfälligt för att förbättra kontrollen av invandringen, hävdar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet