Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bolsonaro är den första brasilianska presidenten som misslyckas med att bli omvald – nu gör vänsterpolitikern Lula da Silva oväntad comeback. Foto: Andre Penner/AP/TT samt SVT

”En osannolik politisk comeback”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vänsterkandidaten Lula da Silva har besegrat högernationalisten Jair Bolsonaro i det rekordjämna brasilianska presidentvalet. På valnatten lovade Lula att prioritera fattigdomsbekämpning och att sätta stopp för avverkningen i Amazonas. Men det kommer bli svårt att styra det splittrade jättelandet.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Klockan har hunnit bli fyra på natten men glädjevrålen och biltutorna ekar fortfarande mellan höghusen i Brasiliens största stad. Så fort Lula tagit ledningen i den nervkramande rösträkningen började segerrusiga Lula-anhängare strömma ut på gatorna. Och São Paulos paradgata Avenida Paulista förvandlades till ett gungande hav i väntan på den 77-åriga veteranen som nu vunnit sitt tredje presidentval.

Men om ena halvan av befolkningen nu firar så är den andra halvan förkrossad. Den här valrörelsen har varit ovanligt smutsig och tagit polariseringen i samhället till nya höjder. Valet har av bägge sidor beskrivits som existentiellt och helt avgörande för landets framtid. Och brasiliansk media är full av rapporter om hur den politiska sprickan förstört familje- och vänskapsrelationer.

För Lula innebär valsegern en osannolik politisk comeback. Han som var en mycket populär president i början av 2000-talet men sedan hamnade i fängelse efter korruptionsanklagelser. Då såg många slutet på hans karriär. Men när domen ogiltigförklarades öppnades vägen tillbaka in i politiken. Och Lula glömmer inte sina rötter – segerbilden i sociala medier visade hans hand med fyra fingrar på den brasilianska flaggan. En påminnelse om hur fattigpojken från nordöst sökte jobb inom industrin i São Paulo och förlorade ett finger i fabriken.

Bolsonarismen är inte död

Bolsonaro är den första brasilianska presidenten som misslyckas med att bli omvald. Det är självklart ett stort nederlag. Men han har inte gjort ett dåligt val. Trots en turbulent mandatperiod präglad av bränder i Amazonas, coronakaos och ministeravhopp på löpande band så har han fått drygt 49 procent – över 58 miljoner röster vilket faktiskt är mer än när han blev vald för fyra år sedan.

Även om Bolsonaro nu förlorat presidentvalet så är bolsonarismen långt ifrån död. Presidentens parti PL (Partido liberal) blir största kraften i kongressen och allierade till Bolsonaro har vunnit guvernörsvalen i Brasiliens tre folkrikaste och ekonomiskt viktigaste delstater: São Paulo, Minas Gerais och Rio de Janeiro. Och det finns rykten om att någon av presidentens söner kan vara aktuell för presidentvalet om fyra år.

Kommer behöva förhandla

I sitt segertal lovade Lula att regera för alla 215 miljoner brasilianare. Och eftersom den blivande presidenten saknar egen majoritet så kommer det att krävas förhandlingar med andra partier för att kunna få igenom politiken. Men Lula, med sin bakgrund inom fackföreningsrörelsen, är en erkänt skicklig förhandlare och han visade under sina två mandatperioder i början av 2000-talet att han kan få igenom sin politik trots ett besvärligt parlamentariskt läge.

Från Bolsonaro hördes under valnatten inte ett knyst. Den president som under fyra år ständigt levererat nya utspel var nu knäpptyst. Enligt brasiliansk media har Bolsonaro stängt in sig och vill inte ens träffa sina närmsta allierade och medarbetare. Alla här i Brasilien väntar på hans nästa drag. Så här långt har de brasilianska institutionerna stått pall för trycket och genomfört ett lyckat val trots polarisering, högt tonläge och påståenden om valfusk. Nu återstår att se hur president Bolsonaro reagerar på valresultatet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.