En hoppborg förs iväg med de starka vindarna i Cork. Foto: TT

Tre döda på Irland i stormen Ophelias framfart

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre människor har dött i stormen Ophelias framfart på Irland, enligt irländsk polis. Över 200.000 hushåll är utan ström, tak har blåst av byggnader och vägar har blockerats.

Irländarna uppmanas att hålla sig inomhus tills vindarna avtar.

Tidigt på måndagseftermiddagen drog stormen Ophelia in över Irland med kraftigt regn och vindbyar på uppemot 35 meter per sekund. Ophelia uppges vara det värsta ovädret i landet på över 50 år.

I Waterford i sydöstra delen av landet dog en kvinna när ett träd föll på hennes bil, uppger tv-bolaget RTE. Hennes mamma som satt i passagerarsätet skadades, uppger Irish Times.

Strömlöst på flera håll

Samtidigt uppges cirka 230.000 hushåll vara utan ström sedan träd fallit över elledningarna, huvudsakligen i södra delen av landet. Antalet väntas växa och myndigheterna varnar för att det kan ta flera dagar att innan felen är åtgärdade.

Det har också fallit träd som blockerat flera vägar och flera vägar har stängts av. Även flera tak har blåst av.

Invånarna uppmanas att stanna inomhus och inte göra några onödiga resor. Lokaltrafik har ställts in över hela landet. Det är oklart om skolorna kommer att hålla öppet på tisdagen.

Ophelia piskar havet vid halvön Loop Head på västra Irland. Foto: TT

Avtar snabbt över land

För några dagar sedan var Ophelia en orkan med vindar på 52 meter per sekund, men nu har den nedgraderats till storm. Den kan dock fortfarande komma upp i orkanstyrka i vindbyarna.

– Nu drar den norrut över Irland. Det kommer att blåsa under kvällen och natten på Irland, men de värsta vindarna avtar redan under kvällen. Den avtar snabbt över land. När den kommer ut på andra sidan Irland är den ett vanligt lågtryck, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.