Förändrade väderförhållanden gör att hoppet om att kunna kontrollera skogsbranden på Gran Canaria ökar. Foto: TT

En strimma hopp sprider sig över brandhärjade Gran Canaria

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga skogsbranden på Gran Canaria är fortfarande inte under kontroll. Men förändrade väderförhållanden gör att invånarna kan börja andas strimmor av hopp igen.

– Vi kommer att besegra den här besten, säger regionpresidenten Ángel Víctor Torres.

Branden har hittills spridit sig över 12 000 hektar. Stora delar av tallskogarna i naturreservatet Tamabada på öns nordvästra sida har brunnit och omkring 10 000 personer har evakuerats från sina hem sedan utbrottet i lördags.

Under tre dagar har skogsbranden på den populära turistdestinationen spridit sig okontrollerat. På måndagskvällen såg prognosen fortsatt dyster ut samtidigt som brandområdet spred sig både norrut och söderut samtidigt.

Nytt hopp tänt

Men förändrade väderförhållanden gör att hoppet om att kunna kontrollera branden nu väckts på allvar.

Det är framförallt lägre lufttemperaturer och förändrade vindförhållanden som verkat i räddningstjänstens favör.

– Natten gav oss utmärkt andrum, sa regionpresidenten Ángel Víctor Torres under tisdagsförmiddagen.

Spridningsrisken har minskat och Torres meddelade att han räknar med att några av de 10 000 evakuerade personerna kan komma att börja återvända till sina hem redan under tisdagen eller onsdagen.

”Chans för regnskurar”

Enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic ser väderprognosen fortsatt god ut framåt helgen och under nästa vecka.

– Det kommer bli lite bättre i helgen, lite mindre blåsigt så att fukten som kommer ligger kvar, så att bränderna inte kommer spridas så snabbt.

– Det finns även lite chans för regnskurar under mitten av nästa vecka. Det är små mängder, men det kan ändå hjälpa.

En annan källa till glädje är att branden inte lyckats sprida sig till naturreservatet Inagua som ligger strax söder om brandområdet – något lokala myndigheter fruktat skulle kunna ske.

Svåra förhållanden i naturreservat

Trots förbättrade väderförhållanden återstår fortfarande mycket arbete innan branden är under kontroll.

Brandkårens arbete har varit särskilt utmanande i naturreservatet Tamabada där skogar med 25 meter höga tallar har genererat lågor som sträcker sig upp till 50 meter upp i luften. I delar av naturreservatet har räddningstjänsten över huvud taget inte kunnat gå in, rapporterar El Mundo.

Enligt Deana Bajic är det den svåråtkomliga terrängen i kombination med den låga luftfuktigheten, höga temperaturen och starka vinden som rått som gjort branden så svår att kontrollera.

Sprids via trädrötter

– Det är svårt att komma åt lågorna som sprider sig lätt både via luften och trädrötterna under ytan, eftersom det i hela vegetationen är väldigt torrt. Därför är spridningen väldigt stor, säger Deana Bajic.

Hittills har omkring 1 000 personer deltagit i släckningsarbetet tillsammans med 14 luftfarkoster som bekämpar branden från ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.