Tayyip Erdogan, Margot Wallström och Barack Obama. Foto: TT

”Tragisk början på 2017”

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hade det nya året börjat när Turkiets största stad Istanbul skakades av en blodig attack. Strax därefter tog en rad höga politiker till Twitter för att delge sina kondoleanser.

”Jag fördömer å det bestämdaste terrorattacken i Istanbul”, säger utrikesminister Margot Wallström.

Turkiets president Tayyip Erdogan uttryckte på söndagen sin djupaste sorg över attacken mot nattklubben Reina, rapporterar The Guardian som hänvisar till turkiska turistbyrån Anadolu. Han lovade att kämpa mot terrorn.

”Som nation kommer vi att kämpa till slutet mot, inte bara de väpnade attackerna från terrorgrupper och krafterna bakom dem, men också mot deras ekonomiska, politiska och sociala attacker. De försöker skapa kaos, demoralisera vårt folk och destabilisera vårt land med avskyvärda attacker som riktar sig mot civila”, säger presidenten enligt ett skriftligt uttalande enligt Reuters.

Nattklubbsattack i Istanbul

Obama erbjuder hjälp

USA:s president Barack Obama, som är på semester på Hawaii, uttryckte också sina kondoleanser.

– I eftermiddags blev presidenten informerad av sitt nationell säkerhetsteam om attacken i Istanbul, säger Vita husets talesperson Eric Schultz i ett uttalande.

Obama ska ha givit direktiv till sitt team om passande assistans till turkiska myndigheter.

Även Rysslands president Putin beklagar attacken.

– Det är svårt att föreställa sig ett mer cyniskt brott än att döda oskyldiga människor under nyårsfirandet, säger han enligt AP.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömer ”å det bestämdaste” dådet.

”Våra tankar går till offren, deras älskade och Turkiet”, skriver hon på Twitter.

Tragisk början på året

Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, samt vice ordförande i Europeiska kommissionen, skriver bland annat att hennes tankar är med offren för attacken och deras anhöriga. ”Vi fortsätter vårt arbete för att förhindra dessa tragedier.”

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver också på Twitter om attacken:

– Tragisk början på 2017 i Istanbul. Mina tankar är med de som drabbats av attacken på människor som firade in det nya året och med det turkiska folket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattklubbsattack i Istanbul

Mer i ämnet