Bin flyttas runt till olika fruktodlingar i England för att pollinera blommorna. Utan bin blir skörden mager. Foto: SVT

England hårdast drabbat av bidöd

Uppdaterad
Publicerad

I Storbritannien oroas biodlare och bönder över massdöden bland bin. Den gångna, kalla vintern var ett extra hårt slag mot bina som redan tidigare varit hårt drabbade.

– Förr gick jag med glädje till min bikupa, men i dag vet man inte vad man hittar. Ibland har bina övergett den. Och ibland måste man förstöra en kupa om den har drabbats av sjukdom, så det är en dramatisk förändring, säger Alan Hart, som är biodlare i Canterbury i södra England.

– Det här är mina djur. Det är som att ha en hund eller katt ungefär. Jag känner väldigt mycket för bina, säger Alan och verkar inte bry sig så mycket om att han har fått ett bistick i ögat utan gnuggar lite och jobbar vidare.

Bidöden allvarlig för jordbruket

Han har haft sina bikupor i många år och förser fruktodlare med pollinerande bin. Den här morgonen har han varit uppe i ottan för att hämta några kupor som ska transporteras till nästa odlare på listan.

Just nu är hans tjänster extra efterfrågade. Storbritannien är hårdast drabbat i Europa av bidöd, enligt en EU-rapport, och när bina försvinner får det stora konsekvenser för jordbruket, eftersom de hjälper till att pollinera växterna.

– Om vi förlorade alla bin så skulle fruktträden inte bli pollinerade. Och det skulle kosta industrin mellan 650 och 700 miljoner pund, säger Alan Hart.

Orsakerna oklara

Det finns uppskattningar på att upp till hälften av alla bin i USA försvann förra vintern. Än värre är det i vissa delar av Kina, där alla bin har försvunnit vilket innebär att odlarna måste gå runt och pollinera för hand.

Det finns forskning, men väldigt lite än så länge, om varför bina försvinner. Det talas om allt från bekämpningsmedel, till kvalster som ger virusinfektioner, men även att bina stressas av stora enahanda åkerarealer där vildblommorna inte längre blommar.

Svenskättade  bonden Peter Lundgren i Lincoln några timmar norr om London försöker få politikerna att reagera. Själv är han övertygad om att det är bekämpningsmedel, vissa så kallade neonikotinoider, som är boven i dramat.

– Det är ett massivt problem, både miljömässigt och politiskt, säger Peter Lundgren.

Politikerna måste vakna

Forskning tyder redan på att neonikotinoiderna är skadliga för bina. Medlet tillsätts till fröna för att skydda plantan när den växer, men det går ända ut i blommorna där medlet kommer i kontakt med bina.

I maj förra året beslutade EU att begränsa användningen av denna typ av bekämpningsmedel, men flera länder, bland annat Storbritannien har inte gått med på något stopp.

Peter Lundgren anser att det enda sättet att komma åt bidöden är att politikerna tar problemet på allvar. Just den dagen Korrespondenterna träffar honom är han på väg till det brittiska parlamentet för att kampanja tillsammans med några stora organisationer.

– Politiker brukar lyssna när du skriker högt, så det måste vi göra. Alla tjänar på att vi uppmärksammar det här, inte bara odlarna, utan även vi och våra barnbarn. Allmänheten skulle inte förlåta oss om vi bara lät problemet vara, och de skulle inte förlåta politikerna heller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.