Tusentals personer demonstrerade tidigare i juni i Washington för hårdare vapenkontroll. Foto: Will Oliver /EPA

Uppgörelse om hårdare vapenregler i USA

Uppdaterad
Publicerad

Vapenreglerna i USA ser ut att kunna skärpas i spåren av masskjutningarna i maj. En grupp senatorer från båda partierna lade på tisdagen fram ett förslag som bland annat omfattar tuffare bakgrundskontroller.

I en första omröstning beslutade senaten med 64 röster mot 34 att ta upp förslaget till beslut. 14 republikaner röstade med Demokraterna, bland dem minoritetsledaren Mitch McConnell.

Överenskommelsen kommer efter att de båda partierna tillsatt en särskild grupp i senaten som arbetat i veckor för att hitta kompromisser som de båda partierna kunde acceptera.

Förslagen går inte lika långt som president Joe Biden uttryckt en önskan om, exempelvis blir det inget totalstopp för automatkarbiner.

Men senatorn Chris Murphy, som lett förhandlingarna för Demokraternas räkning, hyllar ändå det nya lagpaketet och beskriver det som den viktigaste lagstiftningen på området på nära 30 år.

”Den här lagen kommer att rädda liv” skriver Murphy i en tweet.

Hårdare bakgrundskontroller

Huvudförslaget i den nya lagen är ett krav på hårdare bakgrundskontroller av personer som är yngre än 21 år vid köp av skjutvapen. Man har också enats om att ge 11 miljarder dollar i en satsning mot psykisk ohälsa och ytterligare två miljarder dollar för att öka säkerheten i skolorna.

Dessutom skärps lagen för den som dömts för våld i nära relationer och som vill köpa vapen. Enligt federal lag är det förbjudet att sälja vapen till personer som dömts för denna typ av brott. Men i dagsläget gäller detta endast fall som involverar våld mot en person man gift sig med, bott ihop med eller barn tillsammans med.

På Demokraternas initiativ föreslås nu att samma regler gäller för alla ”seriösa romantiska eller intima förhållanden”.

Kamp mot klockan

Lagstiftarna har fört en kamp mot klockan med vetskapen om att eventuella förseningar hade kunnat leda till att man tappat det momentum som infunnit sig efter skolmassakern i Uvalde i Texas, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl samt dådet i en matbutik i Buffalo, där tio svarta personer dödades. Båda händelserna inträffade i maj.

”Den partiöverskridande vapenlagen är ett framsteg och kommer att rädda liv. Även om det inte är allt vi hade önskat är det en lag som vi är i akut behov av”, säger Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, i ett uttalande.

Förhoppningen från demokratiskt håll är att lagen ska kunna klubbas igenom till helgen, innan ledamöterna har ett två veckor långt uppehåll.

Om så blir fallet väntas representanthuset kort därpå säga sitt, varpå lagstiftningen skickas till Biden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer