Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Enorm byst framgångsfaktor i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Till och med skyltdockorna får enorma bröst i Venezuela där många kvinnor förstorar både byst och bak för att svara upp till landets skönhetsideal.

William Bustos äger en fabrik där importerade europeiska dockor får helt nya former, och han pekar ut detaljerna på en skyltdocka.

Den är inte riktigt färdig påpekar han, men både byst och skinkor har blivit väldigt mycket fylligare. Om europeiska dockor har en C-kupa så är nog dessa dockor uppe i F-kupa.

– De ska ha de rätta benen, så att byxorna sitter bra. Den här bysten är normal för den venezolanska kvinnan, det latinska idealet, säger William Bustos och pekar på skyldockans bröst som fyllts på ordentligt.

Men en byst som ses som normal handlar i själva fallet om bröst som operererats, något som är vanligt i landet, enligt William Bustos.

– Ja, majoriteten av kvinnorna i Venezuela är opererade.

Skönhet är visitkortet

Det är så här kvinnorna ska se ut, det verkar många vara ense om. Studenten Romy Soto fick sin mamma att motvilligt gå med på att betala för hennes bröstoperation mot att Romy avslutade sin universitetskurs i administration.

– Skönhetskulturen är standardiserad här. Alla kvinnor måste vara vackra, du måste operera dig, uppfyller du inte alla parametrar blir du inte accepterad, säger hon till SVT:s korrespondent.

Kändisen och skönhetsexperten Faviola Thompson, som har jobbat mycket med Miss Venezuela, har opererat brösten, men säger att hennes utputande bak är naturlig. Hon förklarar varför kvinnor opererar sig.

– Det är ditt visitkort. Hur du mår eller känner dig är det du förmedlar till andra. Det är så de uppfattar dig, vare sig det handlar om affärer eller något annat. Det viktiga är alltid hur du ser ut.

Utseende avgörande för jobb

Det socialistiska Venezuela har vunnit flest tiaror i världen i alla de tävlingar som skönhetsdrottningarna ställer upp i. Genom målmedvetet arbete har tävlingarna byggts upp till stora och engagerande shower, som drar enorm publik till tevesändningarna.

Landets presidenter har frotterat sig med skönhetsdrottningarna. Att se bra ut är biljetten till framgång, även när man söker jobb, förutom de formella kvalifikationerna.

– Man måste vara smal och vacker för att lyckas. Det är obligatoriskt – jobbannonser är skrivna så: bra fysiskt utseende – ”buena presencia”, säger Romy Soto.

Se Korrespondenterna ikväll kl 20.00 i SVT2. Diskutera på Twitter #korrespondenterna eller facebook.com/korrespondenterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer