Enorm utmaning vaccinera världens näst folkrikaste land

Publicerad

I helgen ska Indien, världens näst folkrikaste land, starta vaccineringen mot covid-19.

– Det är en av världens absolut största vaccinationskampanjer. 300 miljoner indier ska vaccineras första halvåret, säger SVT:s korrespondent Malin Mendel i SVT:s Morgonstudion.

Det finns många utmaningar, och det kommer att ta tid. Man pratar om att det kan ta 2-3 år.

– Indien har sådan enorm befolkning och många av dem bor på avlägsna platser, det är djungel, öken. Men Indien är inga nybörjare på enorma vaccinationskampanjer. Det finns en stor erfarenhet att genomföra sådant här.

Coronapandemin

I slutet av förra året träffade Malin Mendel människor i ett slumområde i Bombay. Där trodde man att 60 procent redan hade haft covid-19, och få var oroliga.

– De läkare jag träffade hade en teori om att människor i sådana här områden utsätts för så mycket bakterier och virus redan från födseln och bygger upp ett starkt försvar, så att de kan stå emot coronaviruset. Sen handlar det om att Indien har en ung befolkning, och i slumområden bor det få gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet