Stora arealer av skog brinner efter veckor av mycket varmt väder och torka i Sibirien Foto: Ryska krisministeriet via AP / TT

Enorma skogsbränder i Sibirien

Uppdaterad
Publicerad

Ryska brandmän kämpar med att släcka 158 bränder som täcker en yta på 46 tusen hektar i Sibirien. Mycket höga temperaturer och torka i området har lett till omfattande bränder, och undantagstillstånd råder i flera regioner.

Man har dock nått viss framgång i släckningsarbetet. Bara för några dagar sedan var bränderna tre gånger större. I avlägsna delar av regionen har piloter nu flugit och skjutit in kemikalier i regnmoln, som får dem att släppa ifrån sig regndroppar. En teknik som kallas molnsådd.

– Man har så att säga skapat konstgjorda regnväder. Det är en teknik som används i vissa länder för att styra var regnväder ska regna ur. Man sprutar in små partiklar som ska agera kondensationskärnor. Fukt och vatten ska kondensera på dem och sen regna ur och hjälpa till att släcka så gott det går, förklarar SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

4,62 miljoner hektar har brunnit i år

Miljöorganisationen Greenpeace som bevakar bränderna i Ryssland bekräftar att regnet har hjälpt till att minska bränderna, men att andra brandhärdar har flammat upp nära Irkutsk och Krasnoyarsk.

De räknar med att 4,62 miljoner hektar (cirka 46 200 kvadratkilometer) skog brunnit i Ryssland sedan årsskiftet. För att få perspektiv på hur mycket det är, så var den stora branden utanför Sala 2014 på ungefär 13 000 hektar.

Rekordtemperaturer

En karta som visar landtemperaturen. Rött markerar att det är högre temperaturer än normalt. Foto: EPA / NASA / TT

– Det har ju varit väldigt högtrycksbetonat under lång tid, och så har det också blivit varmt i samband med detta. Vi har sett temperaturer av sällan skådat slag lång norrut. Rekordartat till och med, säger Nitzan Cohen.

Enligt Copernicus, som är EU:s jordobservationsprogram, var temperaturen i Arktis och Sibirien mer än fem grader över genomsnittet i juni.

Enligt Reuters befarar forskare att rekordtemperaturerna runt 38 grader gör att skogsbränderna kommer att fortsätta. Det kommer i sin tur göra att mer växthusgaser släpps ut i luften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.