92-årige Mahathir Mohamad på ett av de de sista valmötena innan det avgörande valet i Malaysia, där han ställs mot sin forne skyddsling. Foto: TT

Krönika: Episk valfinal i Malaysia

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Två ledare håller tal till nationen ikväll och sätter en historisk fond över Malaysias 14:e allmänna val – det första som kan hota den sittande, allt mer kritiserade premiärministern Najib Razak. Hans utmanare – 92-åriga Mahathir Mohamad – ställer enligt egen utsaga upp motvilligt.

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

Det är korruptionen valet handlar om. I alla fall för den 92-årige tidigare premiärministern Mahathir Mohamad. Han säger själv att det är därför han ställer upp i valet som hålls imorgon, istället för att njuta av sin tid som pensionär.

Men Mahathir Mohamad har varit delaktig i alla viktiga politiska händelser i Malaysia i decennier. Fast den här gången hävdar han att det är personligt.

Mahathir Mohamad styrde Malaysia med järnhand mellan 1981 och 2003, men har nu lyckats återuppstå politiskt som ett rättskaffens alternativ till en makt som han beskriver har tappat verklighetsuppfattningen. Då var det ändå Mahathir som utsåg Naijib till kronprins och som agerat som hans beskyddare.

Världens största finansskandal

Den relationen bröts i samband med en korruptionsskandal 2015, när Najib misstänktes vara inblandad i en statlig investeringsfond där hundratals miljoner dollar bara försvann, något som har beskrivits som världens största finansskandal. En rad personer, vissa nära premiärministern, behandlade fonden 1MDB som sitt eget privata bankkonto, och köpte fastigheter på Manhattan och i Hollywood och konst av Monet.

Najib har nekat tlll anklagelserna, och har på olika sätt försökt att hejda utredningen av den snabbt tömda fonden. Samtidigt har kontrollen över medborgare ökat, sociala medier har tillfälligt begränsats, och straffen för brott mot staten liksom dess befogenheter i utredning av dessa har utökats.

Även under Mahathir Mohamad avslöjades emellertid korruptionsskandaler, om än i mindre skala. Nu har han med hjälp av ett nytt parti skapat en allians med oppositionspartierna till det ledande Unmo-partiet. Partier som han tidigare, som ledare för Unmo, motarbetade. Den ovanligt samlade oppositionen har möjlighet att svänga opinionen och det kan leda till maktskifte.

Najib Razak hävdar att korruptionsanklagelserna mot honom är en ”tsunami av lögner”. Foto: TT

En annan protegé träder fram

Och den osannolika valsagan stannar inte där. Om Mahathir vinner har han lovat att avgå efter en tid, till förmån för en annan av hans tidigare protegéer, Anwar Ibrahim. Dennes karriär hejdades när han 1999 anklagades för sodomi, ett brott i Malaysia. Mahathir ska senare ha uttalat sig nedlåtande offentligt mot Ibrahim och sagt att det vore olämpligt med en homosexuell premiärminister, men tycks nu ha svängt i den frågan.

Anwar Ibrahim sitter i dag fängslad för ett andra sodomibrott och ska släppas i juni i år. Tanken är att Mahathir Mohamad vid en valvinst ska benåda honom och utse honom till sin efterträdare. Men när det kommer att ske är oklart. Den 92-årige utmanaren vill inte ge över makten direkt.

När träder han egentligen tillbaka?

Enligt oppositionen kommer det att ska inom maximalt två år, men Mahathir säger att det också kan krävas lite mer tid för allt som behöver göras för att ställa saker till rätta innan dess. Bland annat ska han lokalisera och ge tillbaka pengarna som stals i 1MDB-skandalen. Han lovar också att återställa de lagar som ändrats av den nuvarande premiärministern. Vissa undrar om en så hårdför tidigare ledare som Mahathir verkligen plötsligt kommer att förbättra demokratin och minska korruptionen.

Den sittande premiärministern Najib Razak hävdar att det är en ”tsunami av lögner” som nu väller över honom och regeringens styre, han lovar fortsatt ekonomisk tillväxt och hävdar att det bara är han som kan ena nationen.

Malaysia kan ändå få världens äldsta ledare efter valet imorgon. Men det är alls inte avgjort än, årets val ses som det tuffaste i Malaysias historia. Kvällens båda tv-sända tal kan avgöra utgången.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.