Ordkriget mellan Ryssland och Turkiet trappas upp. Nu anklagas Turkiets predident för att göra oljeaffärer med IS. Foto: TT

”Erdoğan gör oljeaffärer med IS”

Uppdaterad
Publicerad

Ordkriget mellan Ryssland och Turkiet trappas upp. Nu anklagar Rysslands vice försvarsminister, Anatolij Antonov, Turkiets president Tayyip Erdoğan för att personligen tjäna pengar på terrorgruppen Islamiska statens (IS) illegala oljeaffärer. En anklagelse som tillbakavisas både av Erdoğan och USA.

Satellitbilderna i klippet ska visa hur tankbilar med olja körs från IS-territorier in i Turkiet. Det menar i alla fall Ryssland som anklagar Turkiet för att köpa olja av Islamiska staten.

– Utifrån den information vi har ska president Erdoğan och hans familj vara inblandade i den här kriminella handeln, sade vice försvarsminister Anatolij Antonov vid en presskonferens i Moskva.

”Pipeline av lastbilar”

Rysslands president Vladimir Putin har tidigare anklagat Turkiet för nedskjutningen av det ryska stridsflygplanet härom veckan och sagt att det sköts ned för att ”skydda oljetillförseln till turkiskt territorium”.

Och Antonov går nu så långt att kalla det för en ”pipeline av lastbilar” som nu för in oljan i Turkiet.

– Turkiet är den huvudsakliga konsumenten av den här oljan som stulits från de legitima ägarna Syrien och Irak, sade Antonov.

”Det är förtal”

Erdoğan reagerade starkt på Putins anklagelser och kallade dem förtal.

– Vi är inte oärliga, vi driver inte den sortens handel med terrorister. Om det vore så, så skulle jag inte kunna sitta kvar som president, sade han enligt den officiella nyhetsbyrån Anadolu.

Även USA:s regering tillbakavisade anklagelsen och säger i ett uttalande från utrikesdepartementet att man avfärdar alla påståenden om att Turkiet skulle samarbeta med IS. Det skriver vidare att den information USA har visar att Turkiets regering inte är inblandade i oljesmugglingen från Syrien.

Öppnar för samtal

Anklagelserna visar hur infekterad relationen mellan Turkiet och Ryssland är. Tidigare i veckan beklagade Erdoğan nedskjutningen av det ryska stridsflygplanet något som är centralt för konflikten. Putin kräver dock en formell ursäkt och vägrade i måndags att träffa den turkiska presidenten.

Nu öppnar dock Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för ett samtal med hans turkiske motsvarighet men sa även att han ”skulle bli ledsen om han inte fick höra något nytt”.

IS och oljan

En stor del av IS intäkter kommer av att sälja olja från erövrade oljefält via mellanhänder till grannländerna, även om flygattacker mot oljetransporter och oljekällor gjort oljeaffärerna mindre lukrativa.

Kidnappning, utpressning och plundring är andra viktiga inkomstkällor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.