Foto: TT

Erdogan prisar de som dog i kuppförsöket

Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppvisar en oförsonlig linje mot sina fiender när han på årsdagen av kuppförsöket talar till nationen.
– Först hugger vi huvudena av de där förrädarna, säger Erdogan inför jublande anhängare i Istanbul.

Talkörer om att dödsstraffet ska återinföras i landet har ropats från den massiva folkmassa i Istanbul som lyssnar på Erdogans tal, ett krav som ofta framförts i anslutning till diskussioner om kuppmakarnas straff.

– Jag kommer att underteckna det, bekräftar Erdogan, med reservationen att parlamentet först måste anta ett sådant lagförslag.

Erdogan hyllar också de människor som dog när de försökte stoppa kuppen.

– Vi betalade ett pris, men det finns inget pris för det oberoende och den frihet vi fick i utbyte mot det offret, säger presidenten.

Hundratusentals i publiken

Efter sitt tal i Istanbul återvänder presidenten till Ankara för att hålla tal i parlamentet vid midnatt svensk tid, vilket är samma tidpunkt som parlamentet bombades i fjol.

LÄS MER: Kuppförsök i Turkiet – detta har hänt

Hundratusentals hade samlats på och i närheten av den bro över Bosporen, där civila i fjol ställde sig i vägen för kuppmakarnas stridsvagnar, för att höra presidenten tala. Med massmöten och högtidliga arrangemang vill president Recep Tayyip Erdogan göra 15 juli 2016 till en historisk vändpunkt i klass med grundandet av den moderna republiken 1923.

Premiärminister Binali Yildirim uppmärksammade tidigare på lördagen årsdagen i ett tal i det turkiska parlamentet i Ankara, där han kallade den 15 juli 2016 för ”ett andra frihetskrig”, som följer på grundandet av det moderna Turkiet på 1920-talet.

LÄS MER: Därför misslyckades statskuppen i Turkiet

– Vårt folk lämnade inte över självständigheten till sina fiender utan höll tag i demokratin in i döden, sade Yildirim.

Tiotusentals straffade

Kuppförsöket kuvades av polis och regeringstrogna soldater på ett par timmar. Minst 249 personer dog, utöver ett okänt antal kuppmakare, och över 2.000 skadades.

Året efter kuppförsöket har präglats av president Erdogans motåtgärder. Över 100 000 offentliganställda har fått sparken eller stängts av från sina jobb inom polis, armé, domstolar och skolväsen. Omkring 50 000 personer har gripits, bland dem 200 journalister.

LÄS MER: Amnesty: Över 100.000 ”utrensade” i Turkiet

Bara några timmar före firandet av årsdagen fick ytterligare 7 563 veta att deras tjänster inte längre är önskvärda.

I april i år vann Erdogan dessutom en folkomröstning som ger presidentämbetet utökad makt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer