En turkisk man dömdes tidigare för att ha jämfört Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med Sagan om ringen-figuren Gollum. Foto: AP/TT

Erdogan lägger ner åtal om hånfulla skämt

Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Edogan meddelar att han, som en gest av välvilja efter den misslyckade militärkuppen, kommer att lägga ned hundratals domstolsprocesser mot personer som har anklagats för att ha förolämpat honom.

Nästan 2.000 personer har anklagats för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdogan under de senaste åren, bland dem många journalister. I slutet av juni dömdes en man för att ha lagt upp bilder på internet där Erdogan jämfördes med Sagan om ringen-figuren Gollum. Den tyske tv-komikern Jan Böhmermanns skämt blev storpolitik när han retade upp Turkiets president genom en dikt om att Erdogan misshandlar kristna och tittar på barnporr.

Lägger ned processer

Men detta är nu över, uppgav Erdogan på fredagskvällen.

Presidenten sa att han, som en gest av välvilja efter den misslyckade militärkuppen i landet , kommer att lägga ned hundratals domstolsprocesser mot personer som har anklagats för att ha förolämpat honom.

– Jag kommer att dra tillbaka alla fall avseende respektlösa förolämpningar mot mig, sa Erdogan enligt TT.

Kritiserade USA

Samtidigt gav han EU och USA en känga. Erdogan menar att EU och USA ska ”sköta sina egna affärer” efter att väst har uttryckt oro över den stora utrensning som sker av personer som misstänks ha koppling till den misslyckade kuppen.

– Vissa ger oss råd. De säger att de är oroliga. Sköt era egna affärer! Se på era egna handlingar, sa Erdogan i ett tal från presidentpalatset.

Varning från EU

Turkiet har frihetsberövat över 18.000 personer efter kuppen, vilket har fått Bryssel att varna för att landets EU-medlemskap kan vara i farozonen. EU har också varnat för att migrationsöverenskommelsen är i farozonen.

– De här länderna eller ledarna som inte oroar sig över Turkiets demokrati, vårt folks liv, folkets framtid – medan de är så oroliga över kuppmakarna – kan inte vara våra vänner, sa Erdogan.

Han lovar att vidta lagliga åtgärder för att straffa förövarna.

EU vill se fakta

EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn säger att han vill se fakta om hur de här personerna behandlas.

– Och om det finns det minsta tvivel om att de behandlas opassande kommer konsekvenserna att bli oundvikliga, säger han till tidningen Süddeutche Zeitung.

En turkisk talesperson uppger att 3.500 av de frihetsberövade har släppts efter förhör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer