Foto: TT

Erdogan överklagar beslut om komiker

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har överklagat beslutet om att lägga ned utredningen mot den tyske komikern Jan Böhmermann, som i en tv-sändning hånade presidenten i grova ordalag.

Åklagaren Andrea Keller i Mainz bekräftade på måndagen i ett uttalande att Erdogans advokat har lämnat in en formell överklagan för att få beslutet ändrat. Överklagandet kommer att behandlas av åklagare i Koblenz, uppger Andrea Keller.

Det var i våras som Jan Böhmermann i en tv-sändning läste upp en dikt där den turkiske presidenten hånades. Den auktoritäre ledaren anklagades i dikten för att förtrycka minoriteter, titta på barnpornografi och för att ha samlag med getter – något som gjorde Erdogan rasande. Turkiet krävde att Tyskland väckte åtal mot Böhmermann för förolämpning, något som den tyska regeringen gav klartecken till. Därefter inledde åklagare en utredning, som dock senare lades ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.