De två ministrarna tillsammans på presskonferensen tidigare i dag. Foto: Scanpix

Erdogan: ”Vi är besvikna på EU”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att säga ja till ett turkiskt EU-medlemskap, sa statsminister Reinfeldt under en presskonferens med den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan i dag.

– Vi är besvikna på EU, sa Turkiets premiärminister Recep Tayyip under presskonferensen.

Erdogan, som är på officiellt besök i Sverige, sa att Turkiet gjort sin hemläxa och anpassat sig till EU:s krav för ett medlemskap. Premiärministern tackade utrikesminister Carl Bildt för Sveriges aktiva stöd i de svåra medlemsförhandlingarna i Bryssel. men motståndet mot ett turkiskt medlemskap är fortsatt stort inom EU.

– Det mest akuta problemet som måste lösas är Cypernfrågan. Vi har inlett samtal med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon om att återuppta samtalen om ett enade av det delade Cypern, förklarade Erdogan och fortsatte:

– En lösning av Cypernfrågan är en förutsättning för ett turkiskt medlemskap, framför allt för att två av de tre parterna, Grekland och grekiska delen av Cypern, redan är medlemmar i EU.

Omvärlden oroas

Turkiets politiska reformer under senare år är också ett uttryck för Erdogans heta önskan om att bli medlem i den europeiska unionen. Men fortfarande finns tvivel om demokratin i landet. 10.000 politiska fångar uppges sitta i turkiska fängelser.

Premiärminister Erdogan kallar dem terrorister, men de allra flesta är politiker, journalister, advokater och vanliga medborgare. Det som oroar omvärlden är inte minst det stora antalet fängslade journalister.

Reser med ett uppdrag

Premiärminister Erdogan försäkrade att fredsprocessen med den kurdiska gerillan PKK fortsätter. Men representanter för kurderna, som i eftermiddags demonstrerade mot Erdogan utanför riksdagshuset, kallade den turkiske premiärministern för terrorist och protesterade bland annat mot den mur som nu håller på att byggas längs den turkisk-syriska gränsen.

– Den är riktad mot kurderna på båda sidor om gränsen, säger Amineh Kakabaveh, riksdagsman för vänsterpartiet och en avorganisatörerna bakom manifestationen.

Premiärminister Erdogan reser med en 200 man stark delegation på en turné till Norge, Finland, Sverige och Polen, bland annat för att försöka stärka Turkiets position i de nu pågående medlemsförhandlingarna med EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer