Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill göra flera grundlagsändringar efter den misslyckade militärkuppen i landet. Foto: TT

Erdogan vill få kontrollen över armén och säkerhetstjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tagit nya steg för att stärka sin makt över militären efter kuppförsöket. Fler ministrar i högsta militärrådet och stängning av militärskolor är några av åtgärderna.

Nya ministrar i det högsta militärrådet blir vice premiärministrarna och inrikes- och utrikesministrarna, meddelade Turkiets regering på söndagen.

Beskedet är det senaste steget från president Recep Tayyip Erdogan för att stärka sin makt över militären.

Oroligheter i Turkiet

Grundlagsändringar

I lördags sade Erdogan i en tv-intervju att han vill göra flera grundlagsändringar efter det misslyckade kuppförsöket för drygt två veckor sedan. Bland annat vill han att den turkiska underrättelsetjänsten och landets överbefälhavare ska hamna under hans kontroll.

Regeringen kommer att behöva stöd från oppositionspartier för att få igenom det ”lilla konstitutionella paket” som ska presenteras för parlamentet. Två tredjedelars stöd behövs för att göra konstitutionella förändringar.

Militärskolor stängs

Erdogan meddelade också att militärskolor kommer att stängas och att ett nationellt militäruniversitet ska grundas.

Förändringarna ser ut att syfta till att ge Erdogan mer kontroll över landets väpnade styrkor och underrättelsetjänsten.

Pekar ut Gülen

Erdogan uppger att 18.699 personer har frihetsberövats i åtgärder efter kuppen, och 10.137 av dem har anhållits. Enligt nyhetsbyrån Anadolu har 1.389 militärer avskedats för att de misstänks ha kopplingar till den förbjudna rörelse som leds av den muslimske predikanten Fethullah Gülen som bor i USA. Gülen anklagas för att vara hjärnan bakom kuppförsöket, något han nekar till.

Journalister stängs av

Sex journalister som arbetat för tidningen Zaman anhölls natten till söndagen anklagade för kopplingar till Gülens rörelse. Bland dem finns den 72-årige journalisten Sahin Alpay som i flera år var verksam vid Stockholms universitet. De tidigare terroranklagelserna gäller inte längre, uppger vänner till Alpay, utan nu har han anhållits för att han anses ha hyllat Gülenrörelsen och ursäktat kuppförsöket.

Om kuppförsöket i Turkiet

Vid 22-tiden fredagen den 15 juli startade den turkiska militären ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Kuppförsöket misslyckades och slogs ned av regeringen och president Recep Tayyip Erdogan återtog kontrollen över landet. Tusentals turkar har gått ut på gatorna och visat regeringen sitt stöd.

Efter kuppförsöket har omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet gjorts. De anklagas för att stödja den muslimske ledaren Fethullah Gülen som är bosatt i USA, och som tidigare var allierad med Erdogan.

Undantagstillstånd har utlysts. Det ger presidenten och regering ökade befogenheter utan att höra parlamentet.

Uppemot 19 000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals blivit avskedade. Totalt beräknas omkring 60 000 statligt anställda – domare, lärare, poliser och andra tjänstemän – antingen ha gripits eller fått sparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet