Eric Sykes i klassikern ”Plankan”, här i nyinspelningen från 1979.

Eric ”Plankan” Sykes är död

Uppdaterad
Publicerad

För den svenska publiken är han oförglömlig i rollen som den förvirrade snickaren, på jakt efter sin planka.

Få engelska komedier har underhållit den svenska publiken som ”Plankan” med Eric Sykes. Eric Sykes regisserade och spelade mot Tommy Cooper i den första versionen av denna klassiker från 1967, men på svensk TV sågs han oftare i nyinspelningen från 1979.

Ordlös och odödlig klassiker

Den ordlösa historien om två snickare som upptäcker att en bräda fattas för att lägga klart ett golv, och vilkas vedermödor för att få fatt i den felande tiljan leder till en rad förvecklingar, sändes i SVT under jul-och nyårshelgerna i många år. Det nyansrika utväxlandet av subtila gester som antyder ömsesidigt förstående, trots att allt bara blir mer förvirrat, formar något av en egen liten kvist på humorgenrens vildvuxna stam.

Sykes skrev också manus åt flera andra stora brittiska humorister som Peter Sellers och fortsatte själv att uppträda på Londons teaterscener efter att han passerat 80-årsstrecket.

Eric Sykes blev 89 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer