Erika Bjerström, SVT:s USA-korrespondent. Foto: SVT.

Erika Bjerström: En stor seger för Obama

ANALYS · – En seger för diplomatin och vad åratal av samtal kan åstadkomma, en dag som också visar vägen mot en säkrare värld, sa just en märkbart glad John Kerry, USA:s utrikesminister för en liten stund sedan när han kommenterade det historiska beskedet att USA och EU lyft sanktionerna mot Iran.
Iran får nu tillgångar till nära 100 miljarder dollar i frysta tillgångar.

Europeiska företag ligger nu i startgroparna att börja göra affärer med Iran nu när EU och USA beslutat att lyfta sanktionerna. En stor ung befolkning, hungrig efter västerländska produkter väntar och i en värld där Kinas ekonomi sackar så kommer nu blickarna vändas mot Iran.

Enligt CNN slöt tyska Siemens redan föra veckan ett preliminärt avtal med Iran för att vara med om att rusta upp landets järnvägar. Många oljebolag är också redo att göra affärer med Iran som innehar nio procent av världens kända oljereserver. Nu när sanktionerna lyfts kommer Iran börja kunna pumpa upp och sälja olja på den internationella marknaden.

Amerkanska företag får vänta eftersom USA behåller en del av begränsningarna vad gäller möjlighet att göra affärer med Iran.

Som ett tecken på de upptinade relationerna mellan USA och Iran kom också idag besked om en fångutväxling, där fem amerikanska fångar i Iran frigetts och är på väg till en amerikansk flygbas i Tyskland. Sju iranier i USA släpps också, friade från anklagelser. Bland de frigivna amerikanarna finns journalisten Jazon Rezaian från Washington post som anklagats för spionage i Iran.

Avtalet är en stor seger för president Barack Obama som härmed bygger vidare på sitt eftermäle som en fredspresident.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet