Foto: TT

Essebsi segrare i Tunisiens val

Publicerad

Beji Caid Essebsi från sekulära partiet Nida Tounes blir Tunisiens nye president. Anti-islamister gläds, andra ser ett bakslag för upproret som fällde Ben Ali och frågar sig om det gamla gardet är tillbaka.

Favorittippade Essebsis seger i Tunisiens första fria presidentval sedan 1956 avslutar formellt den politiska övergångsprocess som sattes i rullning sedan diktatorn Zine al Abidine Ben Ali störtades av folkliga protester 2011. Essebsi fick i den andra valomgången 56 procent av rösterna mot 44 procent för sittande övergångspresidenten Moncef Marzouki, enligt nyhetsbyrån AFP.

Marzouki gratulerade efter beskedet Essebsi, som i söndags uppmanade till politiskt samarbete.

Tårgas mot protester

88-åriga Essebsi, tidigare premiärminister och högt uppsatt i Ben Alis enpartistat, har liksom partiet Nida Tounes vunnit stort på folkligt missnöje över den islamistiska regering som styrt Tunisien efter upproret.

Samtidigt finns det många som ser Essebsi som en representant för det gamla system de kämpat för att få bort, och efter valet utbröt protester.

– Hundratals arga ungdomar upprörda över Essebsis segerförklaring brände däck på stadens gator medan polis sköt tårgas och grep flera ungdomar, säger Ammar Giloufi från staden Hamma till nyhetsbyrån Reuters.

– Alla butiker har stängt och de ropar 'Nej till den gamla regimen'.

Smutsig valkampanj

Valrörelsen har också kännetecknats av smutskastning. Kritiker, inklusive rivalen Marzouki, har beskrivit en Essebsi-seger som ett bakslag för ”Jasminupproret” som fällde Ben Ali, något Essebsi avfärdat. Han har i stället sagt att han är den teknokrat Tunisien behöver efter tre oroliga år av islamiststyre.

Nida Tounes vann i oktober parlamentsvalet, moderata islamistpartiet Ennahda (al-Nahda) har inte uteslutit att styra i en koalitionsregering.

Fakta: 88-årige Essebsi – president till slut

Visa

 * Favorittippade Beji Caid Essebsi blir Tunisiens nya president sedan han besegrat Moncef Marzouki.

 * Essebsi, 88 år gammal, har haft flera nyckelämbeten under bland annat landsfadern Habib Bourguiba men även under Ben Ali som avsattes 2011.

 * Bland annat har han varit premiärminister och parlamentets talman, men även polischef, försvarsminister och inrikesminister.

 * Essebsi, som är jurist, har anklagats för att vilja återinföra det gamla styret, något han förnekar.

 * Den nyvalde presidenten har avfärdat att hans höga ålder skulle vara en brist, och har sagt att ungdom är ett ”sinnestillstånd”. (TT-AFP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer