ETA-ledare anklagad i fransk domstol

Publicerad

Den gripne baskiske separatistledaren Mikel Irastorza har i en domstol i Paris formellt anklagats för delaktighet i en terrororganisation och han kvarhålls i häkte.

Den 41-årige Irastorza, som är spansk medborgare, var ETA:s högst uppsatte ledare som ännu var på fri fot när han i lördags greps av fransk och spansk polis i en bostad i sydvästra Frankrike.

Även ägarna av bostaden – en 59-årig man och hans 56-åriga fru – anklagades i domstolen, men släpptes villkorligt på fri fot

ETA grundades 1959 och beskylls för över 800 människors död i den våldsamma kampen för en egen baskisk nation i norra Spanien och sydvästra Frankrike.

Gruppen utropade en vapenvila i oktober 2011 men har vägrat lämna över sina vapen. Den försöker få till förhandlingar där den i utbyte mot sin upplösning vill ha amnesti eller förbättrade villkor för ungefär 350 ETA-medlemmar som är fängslade i de båda länderna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.