Etiopien går till val i krigets skugga: ”Vi har ingen frihet”

Publicerad

I Etiopien ordnas på måndagen de första ordentliga valen på flera decennier, men i den krigsdrabbade provinsen Tigray kallar många valet för ett skämt. 

Etiopien röstar på måndagen i ett hett efterlängtat val som redan skjutits upp två gånger. Valet skulle ursprungligen ha ordnats redan i augusti ifjol, men flyttades då med hänvisning till coronapandemin, och flyttades på nytt i maj på grund av logistiska problem.

Valet skulle bli en demokratins eldprov i landet med över hundra miljoner invånare, men bara en tredjedel är registrerade för att rösta. I en del av landet måste invånarna på grund av säkerhetsskäl och logistiska problem vänta ända till hösten för att få rösta, och i Tigray finns inget valdatum utsatt.

Många besvikna

I Tigrays huvudstad Mekelle är många besvikna. Kriget har pågått sedan november i fjol, mobilnätet har varit kapat sedan dess och det varnas nu för en svältkatastrof. Kring 90 procent av människorna behöver mathjälp, enligt FN:s matprogram WFP. 

– Att det är fria val är skitsnack, för att hålla val måste människor vara fria, och vi har ingen frihet. Jag skulle vilja fråga presidenten vad hans agenda i Tigray egentligen är, säger 25-åriga Mikiele Gebre i Mekelle.

En del oppositionspartier bojkottar valet med hänvisning till att deras kandidater har trakasserats, och flera från oppositionen sitter i fängelse.

Sittande premiärministern väntas vinna

Etiopiens sittande premiärminister Abiy Ahmed och hans Prosperity party väntas vinna stort i valet, som blir hans första chans att bli folkvalt. När Abiy tillträdde år 2018 prisades han för sina reformer. Politiska fångar släpptes och landet klättrade snabbt på pressfrihetsskalan. År 2019 belönades han med Nobels fredspris för sitt fredsavtal med Eritrea.

Efter det har den internationella kritiken mot honom ökat, speciellt efter att kriget i Tigray inleddes i november ifjol. 

Landet har stora säkerhetsproblem också utanför Tigray och över två miljoner har tvingats lämna sina hem på grund av etniskt våld. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.