Etiopien släpper hundratals fångar, men svenske Fikru Marus öde oklart. Foto: TT

Etiopien släpper fångar – svenske Fikru Marus öde oklart

Publicerad

Fler än 100 friges som en del i den ”demokratiska dialogen”. Oppositionsledaren Merera Gudina möttes av ett stort antal anhängare när han kom hem till bostaden i utkanten av huvudstaden Addis Abeba, men det finns inga tecken på att Fikru Maru ska släppas,

Hettan får asfalten att koka när Emy Maru kliver ur bilen för att besöka sina pappa i Kilinto-fängelset. Vid varje besök försöker Emy hålla humöret uppe och som så många gånger tidigare har hon med sig yoghurt och frukt.

Otydliga besked

Besöket varar dryga timmen och Emy berättar för pappan om den etiopiska regeringens beslut att benåda sammanlagt 528 fångar. Men det är oklart om Fikru Maru blir en del av benådningsprocessen.  

Fikru Maru

– Han är lika förvirrad som jag är, vi får inga konkreta svar, säger Emy Maru.

Fikru Maru med sin dotter Emy. Foto: Privat

Fängslad sedan 12 maj 2013

Det har gått snart fem år sedan Fikru Maru greps misstänkt för kännedom om korruption, en anklagelse som senare smulades sönder av högre juridisk instans. Det aktuella fallet handlar om ett upplopp på Kilintofängelset som slutade med fler än 20 döda.

Den 26 januari ska domstolen återsamlas för att åklagaren ska höra ytterligare två vittnen. Vittnena kallades redan i fjol, men av okänd anledning uteblev de. Emy Maru säger att domarna är irriterade på att processen drar ut på tiden.

– De har faktiskt sagt till åklagaren att ni slösar vår tid, ni slösar advokaternas tid, ni ber de åtalade komma hit, men presenterar inga vittnen på flera dagar.

”Blivit besviken så många gånger”

Det som talar mot en snabb frigivning av Fikru Maru är att han varken betraktas som en del av den politiska dialogen eller har dömts för brott. Den etiopiska rättvisan är ökänd för att arbeta långsamt och Emy Maru är väl medveten om att det kanske inte blir besked den här månaden. 

-Jag har lärt mig så mycket om Etiopien och hur systemet funkar, jag har blivit besviken så många gånger och tycker att det är synd, för det här är ett land med så mycket potential.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet