Protesterna mot regimen i Etiopien har pågått under flera år. Här ett protestmöte under 2016. Foto: TT

Etiopien stänger skräckfängelse och släpper politiska fångar

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens regering har under onsdagen tagit det överraskande beslutet att släppa politiska fångar. Dessutom ska det ökända fängelset Maekelaw stängas och göras om till museum.

Etiopien har den senaste tiden skakats av dödliga protester, vilket resulterat i att företag, universitet och transportnät blivit stillastående.  

De senaste protesterna mot regeringen startade 2015 och är de största sedan 1991.

Nu har premiärministern Hailemariam Desalegn valt att bemöta dem genom att släppa politiska fångar, exempelvis flera journalister samt oppositionsledarna Bekele Gerba and Merara Gudina. 

Regimstyrd tortyrkammare

Tidningen Addis Standard beskriver skräckfängelset Maekelaw som en regimstyrd ”tortyrkammare”.  En relik från den gamla förtryckande regeringen, ett fängelse som levt kvar och har förvaltats av den nutida regeringen, trots att de kallar sig själva för ”demokratiska”. 

Att fängelset nu stängs och görs om till museum menar premiärministern Hailemariam Desalegn är ett led i den demokratiska utvecklingen i landet.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer