Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn. Foto: TT

Etiopiens premiärminister: Felciterad om frigivande av fångar

Publicerad

Ett felaktigt citat ledde till nyheten om att Etiopien skulle släppa alla politiska fångar. Det säger premiärminister Hailemariam Desalegn i ett uttalande.

På onsdagen rapporterade medier världen över att Etiopiens regering överraskande beslutat att släppa alla politiska fångar och stänga det ökända fängelset Maekelaw. Men i ett uttalande från premiärminister Hailemariam Desalegn på torsdagen tillbakavisas uppgifterna. Grunden till den tidigare uppgiften ska ha varit en felöversättning. 

Enligt de senaste uppgifterna menade premiärministern att somliga medlemmar av politiska partier och andra individer kan komma att benådas. Det är oklart hur många, eller när det kommer att ske.

Den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru sitter sedan 2013 i etiopiskt fängelse. Han var först anklagad för mutbrott, som han friades från. I december 2016 anklagades han för terrorbrott med politiska motiv, vilket han nekar till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer