Etniska spänningar bakom konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Flera attentat mellan hinduer och muslimer har inträffat de senaste åren. De etniska spänningarna bottnar bland annat i att olika grupper vill lägga beslag på olika landområden i Indien. Ett exempel är Kashmir i norr.

Många sammandrabbningar

Det är inte första gången det sker attentat eller våldsamma sammandrabbningar i Bombay, Indiens ekonomiska hjärta. 1993 gav sig hinduiska massor på muslimer i staden, högg ihjäl dem och tände eld på deras hus.

Oroligheterna bottnar delvis i att en 450 år gammal moské revs av uppretade hinduer 1992.

Det grundar sig dock även i att en mer extrem form av hinduism växte fram.

2003 exploderade en bilbomb i Bombay, ett dåd som kostade 40 människor livet. Misstankarna riktades då mot en militant islamistisk grupp med ursprung i Pakistan.

Pendeltåg sprängdes

I juli 2006 detonerade sju kraftiga sprängladdningar i pendeltåg mitt i rusningstrafiken i Bombay vilket resulterade i 187 dödsoffer och över 800 skadade.

Senaste attentatet, innan attackerna mot lyxhotellen, inträffade i nordindiska Jaipur. Åtta explosioner dödade 65 människor och skadade 150.

Under attacken mot lyxhotellen i Bombay framträder ett nytt mönster av attentat.

Enligt Indiens premiärminister Manmohan Singh kommer attentats-männen ”från ett angränsande land”. Enligt Indiens premiärminister Manmohan Singh kommer attentatsmännen ”från ett angränsande land”.

Landets regering har tidigare ofta beskyllt grupper i Pakistan och Bangladesh för attentaten i Indien.

Islam näst störst

Den näst största religionen i Indien efter hinduismen är islam, som utgör ca 14 proc (125 miljoner) av den totala befolkningen – världens näst största muslimska befolkning efter Indonesien. På det stora hela lever religionsgrupperna fredligt.

Källor: Utrikespolitiska institutet, TT-AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.