Malala Yousafzai förs till sjukhuset i Peshawar. Foto: Scanpix

”Ett angrepp på alla flickor i Pakistan”

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot 14-åriga frihetskämpen Malala Yousafzai har väckt avsky i Pakistan.

Efter många timmars operation kunde en av kulorna som träffade 14-åriga Malala Yousafzai i huvudet opereras bort i morse. Hennes tillstånd beskrivs som stabilt.

Bilderna från den brutala attacken har fått stor publicitet och har väckt starka känslor hos många invånare i Pakistan.

-Det är inte bara ett angrepp på Malala utan på alla döttrar i landet, säger Abdullah Saed som driver en affär i Peshawar, den stad som Malala flögs till för att få vård.

Om de medicinska resurserna på sjukhuset i Peshawar inte räcker till står ett plan redo att ta henne för vård utomlands, skriver BBC.

I städer som Peshawar, Multan och i Malalas hemstad Mingora har demonstrationer mot talibanernas brutalitet hållits under onsdagen. Alla skolor i Swat Valley har hållits stängda i dag och i andra skolor i landet har det hållits offentliga böner för hennes överlevnad.

Shamail deltar i morgonsamlingen i St Johns katedralskola i Peshawar. Hon säger att Malala Yousafzai känns som en syster för henne.

-Vi ber för hennes snabba tillfrisknande och hälsa. Vi ber också för att andra elever ska kunna dra nytta av Malalas upplysta synsätt, säger Shamail.

Bloggade om talibanernas styre

Malala blev internationellt känd då hon som 11-åring 2009 började blogga för urduspråkiga BBC om livet under talibanskt styre. Sedan dess har hon fortsätt kämpa för flickors rätt till utbildning.

Talibanerna kontrollerade Swatdalen från slutet av 2007 tills de drevs ut av pakistansk militär 2009. Under sin tid vid makten stängde de flickskolor och införde sharialag.

Talespersoner för talibanerna har sagt att om Malala överlever så kommer de att ta henne igen, hon och alla som tycker som henne.

Men dådet mot Malala har som inget annat fått pakistanierna att ta avstånd från talibanerna.

-Terroristerna sköt henne för att tysta henne, men deras försök misslyckades. Vi ber ur djupet av våra hjärtan för henne, säger Mohammad Ali, en annan elev på St Johns.

Sköts på skolbussen

Attacken utfördes som en ren avrättning, berättar polisbefälet Rasool Shah.

-Hon var på väg hem med skolbussen. På vägen hejdade två män bussen. En av dem hade en pistol och klev in i bussen och frågade var Malala Yousafzai satt. Flickorna pekade ut henne och han sköt henne, berättar han.

Ytterligare två flickor skadades i attacken på bussen. För en av flickorna är tillståndet kritiskt, skriver BBC.

Pakistans militära chef Ashfaq Parvez Kayani säger i ett uttalande  att talibanerna ”inte har förstått att hon inte bara är en individ, hon är en frihetskämpe”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

14-årig flicka attackerad av talibaner

Mer i ämnet