Foto: Scanpix

Ett av tre barn ”finns inte”

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 miljoner barn under fem år har inte fått sin födsel registrerad, vilket innebär att de officiellt sett inte finns. Enligt Unicef är detta ett brott mot barnens rätt enligt barnkonventionen.

Ett av tre barn i världen finns inte – åtminstone inte officiellt sett. 230 miljoner barn under fem års ålder har nämligen aldrig har blivit registrerade, vilket innebär att de möter en mängd orättvisor, enligt en ny rapport från Unicef.

– Födelseregistrering är mer än bara en rättighet. Det handlar om ett samhälles erkännande och bekräftelse av ett barns identitet och existens, säger Geeta Rao Gupta, biträdande chef vid Unicef, i ett pressmeddelande.

Ökar risk för att giftas bort

Enligt Unicef innebär den uteblivna registreringen att barnen inte räknas med i planering av vårdcentraler, skolor eller infrastruktur. De kan inte heller bevisa hur gamla de är, vilket kan resultera i att barnen gifts bort eller blir involverade i barnarbete.

”Senare i livet kan de bli nekade arbete, sociala bidrag, rätt att ärva egendom och rösta” skriver Unicef Sveriges programhandläggare Eva Dalekant i ett inlägg om rapporten.

”Mer utsatta för övergrepp”

2012 var 60 procent av alla barn registrerade vid födseln, den lägsta andelen registreringar står Somalia, där 3 procent av alla barn registreras.

– Alla barn föds med en enorm potential. Men om samhället misslyckas att räkna dem, och inte ens inser att de är där, är de mer utsatta för vanvård och övergrepp. Deras potential kommer då oundvikligt att kraftigt förminskas, säger Geeta Rao Gupta.

Rapporten från Unicef publiceras i samband med hjälporganisationens 67-årsdag på onsdagen.

Här registreras barn minst

De 10 länderna med de lägsta födelseregistrering nivåer är:

Somalia 3%

Liberia 4%

Etiopien 7%

Zambia 14%

Tchad 16%

Förenade republiken Tanzania 16%

Jemen 17%

Guinea-Bissau 24%

Pakistan 27%

Demokratiska republiken Kongo 28%

Källa: Unicef

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.