Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”De flyr våld som för tankarna till IS” Visa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s korrespondent om bilden från gränsen: ”Ett brutalt uppvaknande för mexikanerna”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på pappan och hans dotter, som båda drunknade i ett försök att ta sig till USA, har knappast undgått någon. Även i Mexiko, som ska bromsa migrationen åt USA, väcks reaktioner.
– Det har varit ett brutalt uppvaknande för mexikanerna, säger Tigran Feiler, SVT:s korrespondent i Latinamerika.

Óscar Alberto Martinez Ramirez från El Salvador drunknade tillsammans med sin tvååriga dotter Valéria när de försökte ta sig över floden Rio Grande i Mexiko, och över gränsen till USA. Bilden på dem har väckt sorg hos många.

– Mexiko genomgår just nu en identitetskris vad gäller migrationsfrågan efter att man genom avtal med USA blivit gränsvakten som ska bromsa den centralamerikanska migrationen, säger Tigran Feiler, SVT:s korrespondent i Latinamerika.

Detta har fått människor att söka farligare vägar, vilket tros vara anledningen till att den här sortens händelser inträffar, enligt Tigran Feiler.

Många anledningar till flykt

Orsakerna till att människorna flyr sina hemländer i regionen är blandade.

– Dels pratar man om den ekonomiska situationen; utbredd fattigdom och brist på jobb. Men också väldigt utbrett våld från kriminella organisationer som kontrollerar hela samhällen, och fasansfulla historier om våldtäkter, mord och tortyr.

Det finns även problem med korruption och auktoritära regeringar.

Används i politiska syften

I USA används bilden i den politiska debatten, menar Fouad Yocefi, SVT:s utsände på plats.

– Från republikanskt håll är bilder ytterligare ett tecken på att det är en kris som pågår vid den södra gränsen och att det är alldeles för många migranter som försöker ta sig till USA, säger han.

Men demokraterna sida menar att bilden är ytterligare ett tecken på att Trumps hårdföra gränspolitik leder till att människor, med risk för sina egna liv, försöker ta sig över gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer