Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Blomgren, SVT:s Mellanösternkorrespondent, är på plats i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Hon beskriver läget i landet som spänt efter den misstänkta attacken mot ett tankfartyg. Foto: SVT/TT/AFP

”Ett felsteg kan få stora konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Spänningarna har ökat mellan å ena sidan Saudiarabien och dess allierade USA, och Iran på andra sidan. Detta efter en misstänkt attack mot fartyg i Omanbukten.
– Oron handlar om att felsteg i det här spända läget kan få stora konsekvenser, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren som är på plats i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Hur skulle du beskriva stämningen i Saudiarabien efter den misstänkta fartygsattacken?

– Just nu är det ett väldigt känsligt läge, spänningarna har ökat mellan å ena sidan Saudiarabien och dess allierade USA, och Iran på andra sidan. Man kan säga att spänningarna mellan länderna eskalerade efter att USA skärpte sanktionerna mot Irans oljeexport för ungefär en månad sedan. Efter det inträffade en attack mot saudiska oljefartyg, i samma område som attacken mot det norska fartyget ska ha skett nu. Saudiarabien anklagar Iran för dessa attacker, men Iran avvisar anklagelserna.

Varför anser Saudiarabien att den misstänkta attacken mot ett norskt fartyg är en attack mot Saudiarabien?

– Oljetrafiken passerar i ett väldigt känsligt område, Hormuzsundet. En femtedel av hela världens oljetrafik går igenom den här passagen – och totalt två tredjedelar av oljan som passerar här kommer just från Saudiarabien. Därför ser Saudiarabien alla attacker här som en attack mot landet. Iran har tidigare upprepade gånger hotat att stänga sundet för att blockera exporten. Det är en handling som skulle öka risken för konflikt. 

Vad kan oroligheterna mellan länderna leda till? 

Varken i Iran eller i Saudiarabien vill man ha ett krig. Oron handlar om att felsteg i det här spända läget kan få stora konsekvenser. Det kan leda till en konflikt där andra länder i Mellanöstern dras in.  

– USA, som är nära allierade med Saudiarabien, spelar en avgörande roll i konflikten. Från USA har vi hittills hört ett splittrat budskap där deras säkerhetsrådgivare John Bolton driver en hårdare och mer konfliktbenägen linje än vad president Trump gör. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer