Räddningstjänst kämpar mot branden Thomas norra flank nära Ojai i Kalifornien. Foto: TT

En död i bränderna i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännen i den amerikanska delstaten Kalifornien gjorde vissa framsteg under lördagen. Evakueringar i områden kring Santa Barbara och Ventura behövde aldrig genomföras – men ingen av de sex löpeldarna är ännu under kontroll. På fredagen identifierades brändernas första- och hittills enda dödsoffer.

De sex skogsbränderna i Kalifornien, USA, är ännu inte under kontroll.

– Vi är långt ifrån att kunna blåsa faran över när det gäller någon av dem, sade Ken Pimlott, chef för den kaliforniska myndigheten för skogs- och brandskydd, under en presskonferens i Ventura.

Bränder i Kalifornien

Den torra Santa Ana-vinden väntas ta ny fart under söndagen med hastigheter uppemot 89 km/h, enligt National Weather Service.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown beskriver skogs- och markbränder, orsakade av klimatförändringarna, som ett nytt normaltillstånd i delstaten.

Brandens första dödsoffer

På fredagen identifierades den kvinna i 70-årsåldern som hittades död i sin bil på onsdagskvällen lokaltid, skriver LA Times. Kvinnan var i färd med att evakuera området Ventura County, nordväst om Los Angeles, när inandning av rök och brännskador orsakade hennes död.

En av sex bränder

Branden Thomas i Ventura County är en av sex bränder som härjar i Kalifornien. Thomas har täckt ett område på närmare 58 hektar som gäckats av orkanstarka vindbyar. Branden har förstört närmare 500 fastigheter, kapat elförsörjningen och tvingat över 200.000 personer att överge sina hem.

Trots flera dagar av ihärdigt släckningsarbete har bränderna varit svåra att ringa in.

”Vi är inte ute ur skogen ännu. Vi behöver vara vaksamma och förberedda”, sa en talesperson för San Diego County på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet