”Ett gyllene tillfälle”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommande nyvalet i Storbritannien är ett gyllene tillfälle för premiärminister Theresa May att stärka sin ställning inför Brexitförhandlingarna. Det säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola.

Storbritanniens premiärminister Theresa May vill hålla nyval den 8 juni.

– Det är en viss chock, men egentligen inte så förvånande. Det var så många politiska omständigheter som talade för ett sådant beslut, säger Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola till SVT Nyheter.

Brexit

I morgon ska parlamentet ta ställning till om det blir nyval, men Nicholas Aylott menar att det nästan är otänkbart att det inte skulle bli nyval.

Kommer hon att vinna valet?

– Något annat resultat känns väldigt osannolikt. Opinionsmätningar i helgen visade ett väldigt stort gap mellan konservativa Tories och socialdemokratiska Labour.

Frestande situation för May

Han menar att det  var en väldigt frestande situation för Theresa May att föreslå ett nyval just nu.

Men eftersom oppositionen just nu är så svag, så handlar valet mindre om Tories mot Labour och mer om premiärministerns egna ställning gentemot hennes egna parti.

– Hon blev vald som partiledare i somras under ganska märkliga omständigheter då alla potentiella rivaler föll bort. Därför är hennes styrka i parlamentsgruppen är oprövad vilket gör henne svag inför de avgörande Brexitförhandlingarna. Därför skulle hennes position stärkas enormt mycket om hon vinner ett parlamentsval.

LÄS MER: Theresa May gör slut med EU i åttasidigt brev

Ska bevisa sin ställning

Hon måste helt enkelt visa att det inte finns någon starkare kandidat i partiet.

– När hon har vunnit kan hon vända sig till sitt eget parti och säga ”jag är en röstvinnare”, säger Nicholas Aylott.

Hur kommer Storbritanien att må under tiden fram till valet?

– Det har varit stor turbulens i landet den senaste tiden efter Brexitomröstningen, men samtidigt är regeringen ganska stabil och ekonomin har rullat på. Jag förväntar mig en intensiv valkampanj, men jag väntar mig inte att Labour (socialdemokraterna) kommer ta sig tillbaka. Det är ett gyllene tillfälle för konservativa Tories.

LÄS OCKSÅ: Storbritannien säger farväl till EU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet