Analys: Ett obegränsat ledarskap delar Kina

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förslaget att stryka tidsbegränsningen för presidenters styre i Kina applåderades kraftfullt i Folkkongressen i dag, men utanför Folkets stora sal kanske en annan gräns har nåtts. Nu blir migrationskonsulter nerringda av medelklass som undrar hur man bäst lämnar landet.

Susan Ritzén

Klimat, miljö och vetenskap

Det har varit en ovanligt livlig debatt i Kina om Xi Jinpings förväntade stärkta makt som president. En tidig kritiker var Li Datong, tidigare redaktör på ”China Youth Daily”, som skrev ett öppet brev på det största kinesiska sociala mediet WeChat där han bad kongressdelegaterna att rösta emot de nu föreslagna lagförändringarna. 

Även mina vänner och bekanta som tidigare inte verkat intresserade av politik har uttryckt oro över presidentens makt och att han snart kan sitta på livstid. Men den fortsatta debatten har tystats effektivt. 

Flera kritiker på kinesiska sociala medier har fått sina konton indragna, och en rad budskap i sociala medier har censurerats. China Digital Times som övervakar kinesisk internetcensur har identifierat dussintals ord och fraser som blockerats på sökmotorer och på sociala medier sedan den nya ordningen blev känd. 

”Xi Zedong” och Nalle Puh censureras

Det handlar om postningar om tidigare enväldiga kejsare som suttit på livstid, eller om den mäktige Mao Zedong och personkulten runt honom. Liksom tidigare har bilder med Nalle Puh censurerats, eftersom de antas vara riktade mot Xi, och andra formuleringar som misstänks kunna skada den sittande presidenten. 

De få oberoende politiska kommentatorerna här har i hög grad också tystats. Flera har ombetts att åka bort under kongressen eller befinner sig under bevakning och har telefonledes avböjt intervjuer i SVT. Andra utländska medier rapporterar om liknande problem att nå experter.

”Emigration” toppar bland sökorden

Men oron över ett alltmer toppstyrt ledarskap i Kina tar sig även andra uttryck. Det finns tecken på att delar av Kinas medelklass reagerat kraftigt på de senaste förslagen till stärkt presidentmakt. 

Den stora kinesiska sökmotorn Baidu fick till exempel en kraftig ökning av antalet slagningar på ”emigration” när ändringarna i konstitutionen blev kända, och konsulter som hjälper kineser att köpa bostäder utomlands och ordnar visum och rådgivning för dem som vill emigrera, säger att de plötsligt har fullt upp. 

Vi har de senaste åren sett en ökning av antalet välutbildade kineser som väljer att lämna Kina för att bosätta sig i andra länder, framför allt i USA och Kanada, men även i Storbritannien och Nya Zeeland. Ett antal karibiska öar har också seglat upp som favoritdestinationer för kinesisk medelklass som flyttar utomlands. 

Hur reagerar myndigheterna?

Frågan är hur Kinas ledning ska hantera en eventuell ny våg av emigranter. Tidigare har man uppmuntrat till exempel studier i utlandet och i stället satsat på att knyta band med dem som flyttar med hjälp av de kinesiska ambassaderna.

Man har också gjort det gynnsamt att flytta tillbaka till Kina, dels med hjälp av rena inflyttningsbidrag, men också med löften om god löneutveckling och genom att underlätta byråkratin kring hemvändarna. 

Xi Jinping gillas av många

Det är förstås alldeles för tidigt att avgöra om gränsen är nådd för vissa delar av den kinesiska medelklassen när det gäller stärkt presidentmakt, och om några verkligen lämnar landet till sist. 

För samtidigt som immigrationskonsulter uppger att de arbetar övertid, anser många andra här att Xi Jinping är en väldigt bra president och att han borde få sitta länge. De menar att Kinas ekonomiska utveckling är fortsatt positiv och pekar på att många fått det bättre med honom. 

– Jag tycker att ändringarna är jättebra! Xi Jinping har visat att han är en bra president och så länge han sköter sig så kan han gott sitta för evigt, säger Yang Hanju från Sichuanprovinsen till SVT. 

Hur stor andel av befolkningen som tycker att det är bra med en president på obestämd tid lär vi inte få veta säkert. Det har alltid varit svårt att få människor i Kina att offentligt kommentera den här typen av händelser. 

Men för första gången sedan jag flyttade hit har jag mött en rad människor som nu visar inte bara ovilja, utan ren rädsla, över att alls få frågor som rör Kinas politik. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.