Foto: AP/TT

Det ryska mysteriet: Ingen vet var Putin är

Uppdaterad
Publicerad

Var är Vladimir Putin? Är han sjuk? Pågår en maktkamp? Den ryske presidenten har inte varit synlig sedan den 5 mars. Hans talesman dementerar alla rykten men listan på möten där Putin varit frånvarande är lång. Och Kreml har även tricksat med publicerade bilder av Putin efter den 5 mars.

Brittiska The Guardian kan ses som representativ för vad medier i väst har rapporterat om de egendomligheter som ägt rum kring Putin under de gångna dagarna.

Uppmärksamheten skärptes hos medierna tidigare i veckan när han ställde in en resa till Kazakstan där han skulle tala med landets president Nazarbajev och Vitrysslands president Lukasjenko.

”Putin sjuk”

En kazakisk regeringskälla sade till nyhetsbyrån Reuters att Putin var sjuk.

– Det finns ingen anledning att oroa sig, allt är bra, tvingades Putins presstalesman Dmitri Peskov försäkra omvärlden i en radiosändning.

– Putin är ständigt i möten men alla är inte offentliga. Peskov betonade också att på grund av den pågående krisen var Putin mycket stressad.

På onsdagen skulle Putin träffa representanter för utbrytarregeringen i Sydossetien, men det ställdes in i sista stund.

Han deltog heller inte i ett tydligen årligen återkommande möte med höga officerare i säkerhetstjänsten FSB, Peskov sade dock att Putin inte planerat att delta detta år, skriver The Guardian.

Ställde in möte

”Källor nära Kreml” talar också om att Putin ställde in ett möte på tisdagen med guvernören för Yamal-Nenets-regionen fast presidentens hemsida sade att mötet ägt rum.

Det verkar som om man i Kreml ansträngt sig mycket för att täcka dessa luckor.

Så publicerade Kremls hemsida ett foto och texten av ett tal som Putin hållit när ledaren för regionen Karelen var på besök i onsdags. Men det mötet hade i själva verket ägt rum redan den 4 mars.

Tre dagar gammal bild

Från Karelen meddelades att mötet omöjligen kunde ha ägt rum i onsdags eftersom guvernören då hade varit på ett möte i Karelen, inte i Moskva.

Ett foto som visade hur Putin gav blommor till mödrar till idrottsmän, musiker och skådespelare publicerades på Internationella kvinnodagen den 8 mars, men fotot togs tre dagar tidigare.

När Peskov tillfrågades om presidentens handslag ännu var fast blev svaret:

– Hans handslag är så fast att han kan bryta av en hand.

Putin har odlat en bild av en man vid bästa vigör, en he-man, som visar upp sig med bar överkropp när han utför krigiska övningar, jagar eller visar sig med exotiska djur.

Rykten från förr

Men rykten om Putins hälsa har cirkulerat redan tidigare. 2012 sågs han halta och ställde in flera utländska resor. Det ryktades om att han drabbats av en allvarlig olycka men Peskov sade att det var en normal idrottsskada.

År 2010 dök Putin upp med en kraftig makeup som tycktes dölja en utgjutning vid hans vänstra öga. Ryska medier citerade plastikkirurger som menade att en Botox-injektion troligen misslyckats.

Putins ansikte har blivit allt slätare med åren, har observatörer konstaterat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer