EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att kärnenergiavtalet med Iran kommer att fortsätta. USA:s president Donald Trump har länge kritiserat avtalet. Foto: AP/TT

EU-chefen: Avtalet med Iran kommer att fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Kärnenergiavtalet från 2015 med Iran fortsätter, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Parterna har mötts i New York och kommit fram till att ”inga aspekter” av överenskommelsen brutits.

USA:s president Donald Trump har länge kritiserat det globala avtalet, och beskrev det under tisdagen som ”genant” och ”det sämsta någonsin”.

Han lovade under sin valkampanj att riva upp avtalet och meddelade inför mötet att han hade bestämt sig, men avslöjade inte för vad.

Ingen anledning att omförhandla

Mogherini säger efter mötet att det inte finns någon anledning att avveckla ett avtal som fungerar, och att det inte heller finns någon anledning att omförhandla det. Hon poängterar att det inte är upp till en enda part att bekräfta om avtalet efterföljs, men säger att USA anser att Iran har följt överenskommelsen.

Utrikeschefen beskriver det som att världen redan har en potentiell kärnvapenkris, och inte behöver en till.

Saklig ton enligt utrikesministern

USA:s utrikesminister Rex Tillerson säger att det var en saklig ton mellan honom och hans iranska motsvarighet Javad Zarif under mötet, men att USA har en del problem med kärnenergiavtalet.

– Det var ett bra tillfälle att mötas och skaka hand. Tonen var väldigt saklig. Det var inget skrikande, vi kastade inte skor på varandra, säger Tillerson.

President Trump överväger noga om avtalet tjänar USA:s intressen, säger utrikesministern.

Fakta: Kärnenergiavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta ska de internationella ekonomiska sanktioner mot Iran hävas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.