Maltas premiärminister Joseph Muscat lämnar regeringskansliet i Valletta efter ett möte med EU:s särskilda delegation. Foto: AP/TT

EU-delegation: Muscat bör avgå nu

Uppdaterad
Publicerad

EU:s delegation som tittar närmare på den skandalomsusade mordhärvan på Malta tycker att premiärminister Joseph Muscat ska avgå omgående.

Från FN höjs röster för en oberoende utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

– Jag tror att alla inser, inklusive premiärministern själv, att han har gjort några allvarliga felbedömningar och jag skulle säga att det vore ytterligare en felbedömning att stanna kvar vid makten längre än nödvändigt, säger den nederländska EU-parlamentarikern Sophie in't Veld, som leder EU-delegationen, efter ett möte med premiärminister Muscat.

Krisen går också ut över landets relation till övriga EU, tillägger in't Veld.

Fortsatta avgångskrav

Mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia skedde i oktober 2017, men det är först de senaste veckorna som utredningen tycks ha närmat sig ett svar på vem som låg bakom det.

En inflytelserik affärsman har formellt anklagats för att ha planerat mordet, men denne pekar i sin tur ut regeringens stabschef Keith Schembri, som avgick förra veckan. Även en minister har avgått och kritiska röster anklagar Joseph Muscat för att ha haft inflytande över utredningen.

Premiärministern har sagt att han kommer att avgå någon gång i januari, efter att hans parti valt en ny ledare. Nu kritiseras han för att sitta kvar och därmed kanske ha möjlighet till fortsatt insyn i mordutredningen.

Det största oppositionspartiet bojkottar parlamentet tills Muscat avgått.

Familjens misstankar

Maltas regering måste se till att utredningen kan fortsätta helt självständigt och att alla personer som har direkt eller indirekt koppling till den hålls undan, säger David Kaye och Agnès Callamard, särskilda utredare i frågor om yttrandefrihet respektive utomrättsliga avrättningar vid FN:s människorättsorgan, i ett uttalande.

Daphne Caruana Galizias familj har ställt sig frågande till att en person som har så många kopplingar till mordutredningen som stabschefen Keith Schembri kunde släppas fri, vilket skedde förra veckan. Hennes son skriver på Twitter att han misstänker att premiärministern väntade med att göra sig av med Schembri tills det stod klart att han inte skulle lyckas tysta ned saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.