Utslaget från EU-domstolen i Luxemburg i dag bygger på ett förslag till utlåtande från den svenske generaladvokaten vid domstolen Nils Wahl. Foto: TT

EU-dom: Asylsökande får inte tvingas till test av sexuell läggning

Uppdaterad
Publicerad

En man som sökt asyl i Ungern, med hänvisning till att man som homosexuell riskerar att förföljas i hans hemland, tvingades göra psykologiska tester. I dag får Ungern bakläxa av EU-domstolen. Sådana tester är ett alltför allvarligt ingrepp i det mest intima i privatlivet, säger rätten i sin dom.

Ärendet handlar om en man från Nigeria som 2015 sökte asyl i Ungern. Han nekades asyl av ungerska myndigheter sen psykologer som genomfört olika personlighetstest inte kunde bekräfta mannens sexuella läggning.

Sen ärendet överklagats har en ungersk domstol begärt klarläggande från EU-domstolen om det finns juridiskt och etiskt godtagbara tester av homosexuell läggning.

Intrång i det mest intima

EU-domstolen förklarar att psykologiska tester i dessa ärenden är synnerligen allvarliga intrång eftersom sådana test ger ”en inblick i de mest intima aspekterna av sökandens liv”, och därför är testerna oförsvarliga i denna typ av ärenden.

Psykologiska test kan användas men måste vara helt frivilliga. Och eftersom asylsökande befinner sig i en situation där de har svårt att vägra ett sådant test måste andra metoder användas när en samlad bedömning ska göras av asylmyndigheter inom EU, skriver domstolen i sin dom.

Svenskt förarbete till domen

Utslaget från EU-domstolen i Luxemburg i dag bygger på ett förslag till utlåtande från den svenske generaladvokaten vid domstolen Nils Wahl.

Han skriver att de tester som använts i Ungern, som att teckna sig själv i regn (Draw-a-Person-in-the-Rain-Test), Rorschachtest och Szondis test är ifrågasatta, och flera undersökningar visar att homosexuella och heterosexuella inte kan särskiljas genom psykologiska undersökningar.

Tvärtom menar generaladvokaten Nils Wahl att flera undersökningar av denna typ bygger på stereotypa uppfattningar om homosexuellas beteenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.