Turkiets president Erdogan. Foto: TT

EU fördömer Turkiet efter gripanden

Uppdaterad
Publicerad

Både USA och EU fördömer de insatser som turkisk polis genomför mot oppositionella akademiker som krävt ett slut på våldsamheterna mellan regimen och PKK-gerillan. 1.200 akademiker utreds nu misstänkta för att ha spridit terroristpropaganda.

EU fördömer Turkiet sedan turkisk polis gripit ett 20-tal akademiker, som skrivit under ett upprop som kräver ett slut på våldsamheterna i sydöstra delen av landet, där väpnade styrkor gått till hårda angrepp mot PKK-gerillan.

”Yttrandefriheten måste upprätthållas”, skriver EU:s utrikespolitiska talesperson i ett uttalande och beskriver händelserna som ”extremt oroväckande”.

Akademikerna har släppts på fri fot, men turkiska åklagare utreder just nu över 1.200 akademiker från 90 universitet för att ha bidragit till ”terroristpropaganda” och ”sporrat hat och fientlighet” genom att skriva under uppropet.

Även USA:s ambassadör i Turkiet har kritiserat utredningarna. Och flera västländer har uttryckt oro för yttrandefriheten i landet inte minst sedan två framstående journalister greps i slutet av november förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.