Sodastreams fabrik i en bosättning på Västbanken. Fabriken har tidigare varit i blåsväder. Arkivbild från 2010. Foto: TT Nyhetsbyrån

EU-förslag om åtgärder mot Israel

Uppdaterad
Publicerad

Av ett internt arbetsdokument framgår EU:s planer för sanktioner mot Israel. Orsaken är de illegala bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalemområdet.

Fredsprocessen i Mellanöstern går för långsamt. Det skulle vara drivkraften för EU att löst planera för eventuella åtgärder mot Israel. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det interna EU-dokumentet ska föreslå ospecificerade åtgärder mot Israel för bosättningsaktiviteter på Västbanken och i östra Jerusalem.

Inte färdigt förslag

Än så länge handlar det bara om ett utkast till förslag, men eftersom medlemsstaterna har kunnat bidra med åsikter, så kan det tolkas som om ett visst stöd för idén finns. Men EU:s talesperson i utrikesfrågor vill tona ner uppgifterna:

– Inga sanktioner eller andra åtgärder finns på bordet, snarare vill vi återmotivera en dialog mellan parterna, säger Federica Mogherini.

I ett pressmeddelande efter dagens utrikesministermöte, står det att framtida relationer med Israel och den palestinska ledningen beror på ”respektive engagemang mot en hållbar fred baserad på en två-statslösning”.

Tidigare kritik

I dokumentet står det, enligt den israeliska tidningen Haaretz som har kommit över dokuementet, att åtgärder kan riktas mot israeliska företag som är verksamma på Västbanken.

Ett exempel på ett sådant företag är Sodastream, som tidigare varit i blåsväder för sin fabrik i en israelisk bosättning på Västbanken. Företaget har beslutat att flytta produktionen till södra Israel nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer