Arbetslösa ungdomar köar i Spanien.

EU försöker tackla ungdomsarbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Den höga arbetslösheten bland ungdomar är den stora frågan när EU-ländernas regeringsgchefer nu samlas till toppmöte under torsdag och fredag i Bryssel.

Höga arbestlöshetssiffror för ungdomar i allmänhet och i krisländerna i södra Europa i synnerhet, med ibland mellan 50 och 60 procent arbetslöshet oroar EU:s ledare. Men kan de vända den negativa trenden?

Jobb eller utbildning utlovas

Det här är förslagen som föreslås antas:

  • Att man snarast lösgör tiotals miljarder ur EUs- långtidsbudget för att säkerställa en Ungdomsgaranti (löfte om jobb eller fortbildning efter 3 månaders arbetslöshet ) i regioner med över 25 procent arbetslöshet
  • Åtgärder för att underlätta ungdomars ”mobilitet”, dvs möjlighet att söka jobb utanför hemorten

Därtill vill man ge ytterligare miljarder till EU:s investeringsbank EIB för att särskilt stimulera små- och medelstora företag.

Bankunion

Utöver detta väntas man gå vidare med frågan om en bankunion, d v s gemensamma regler för översyn av Europas banker och för krislösning.

I natt kom EU:s finansministrar överens om ett förslag för att undvika att skattebetalare ska få  ta smällarna i samband med bankkriser. Det blir nu i första hand aktieägarna och därefter rika sparare och i sista hand de enskilda staterna och Eu som ska gå in när bankerna får problem.

Lettland antar euron

Slutligen kommer man sannolikt godkänna Lettlands önskemål om att fullt ut gå med i eurosamarbetet och gå över till euron som valuta från och med januari 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.