EU:s krismöte om coronaviruset – inte aktuellt med inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler länder inför inreseförbud för personer som har varit i Kina, men EU ser ännu inga skäl till att stänga sina gränser. Det framgick under EU:s krismöte om coronaviruset på torsdagen. Istället betonades vikten av samsyn och samarbete mellan medlemsländerna.

På torsdagen samlades EU-ländernas hälsoministrar i Bryssel för ett extrainsatt möte om coronaviruset.

Varje medlemsland fick redogöra för situationen i det egna landet och ministrarna fick en genomgång av det aktuella läget av bland annat världshälsoorganisationen WHO och EU:s smittskyddsenhet ECDC i Solna.

– Som ni vet har bara ett fåtal fall rapporterats och bekräftats i EU, men naturligtvis vet vi att viruset känner inga gränser. Fortsatt vaksamhet behövs, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides under en presskonferens efter mötet. 

Inget inreseförbud

Flera länder har infört inreseförbud från Kina för att förhindra virusspridningen, men Stella Kyriakides ser inga skäl till att EU ska följa efter.

– WHO har varit väldigt tydliga att ett inreseförbud från drabbade länder inte är nödvändigt just nu och jag litar på att medlemsländerna lyssnar till detta. Men självklart är det upp till varje medlemsland att avgöra, säger hon.

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) är nöjd med mötet.

– Man ska inte underskatta att det är viktigt att EU:s alla länder har en samsyn och att man visar att man arbetar mycket med information, förebyggande arbete och med hälsosäkerhetskommittén som i de här fallen ska samordna myndigheter och annan kompetens i respektive medlemsland, säger hon.

Möjlig läkemedelsbrist

Inga konkreta åtgärder för att förhindra spridningen lades fram under mötet, enligt Hallengren, men flera potentiella utmaningar har varit uppe för diskussion. Bland annat hur en ökad spridning kan komma att påverka tillgången till läkemedel.

– Det är någonting vi följer inte minst i Sverige. Det finns ett antal substanser som ett fåtal länder producerar och drabbas de länderna så kan Sverige och EU komma att drabbas. Kommission uppmanas att titta vidare på detta, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.