Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se före- och efterbilderna på platserna som drabbats av extremväder. Foto: Reuters/Google maps

Extremväder har kostat EU 145 miljarder euro

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från den europeiska miljöbyrån visar att EU har förlorat 145 miljarder euro till följd av det extremväder klimatförändringarna skapat mellan 2010 och 2020, redovisar Eurostat.

Flera delar av världen har drabbats hårt av extremväder i år. I Pakistan var det först en värmebölja som smälte glaciärer och sedan kraftigt monsunregn som ledde till stora översvämningar. Över tusen personer dog och miljontals blev av med sina hem.

– Vi är som ett vykort från randen av klimatstupet som världen rusar mot, sade Pakistans klimatminister Sherry Rehman till SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström i oktober.

Tusentals döda i Europa av värmen

Även Europa drabbas av extremt väder. Eurostat, som redovisar statistik för Europeiska unionen, skriver att klimatförändringarna skapar extremväder som värmeböljor, översvämningar och stormar som leder till ekonomiska förluster. De länder i EU med högst kostnader kopplat till klimatet är Grekland, Frankrike och Irland.

I år har även 15 000 personer dött till följd av höga temperaturer i Europa, skrev WHO i november.

”Var en tsunami”

Sedan augusti har bland annat Schweiz, Italien och Albanien drabbats av väderkatastrofer. I Italien dog minst sex personer av kraftiga översvämingar som inträffade i september, rapporterar Reuters.

– Det var inte en explosion av vatten, det var en tsunami, sade borgmästaren i orten Barbara, Riccardo Pasqualini, till italienska public service-radion Rai då.

Se hur det såg ut före extremvädret i Schweiz, Italien och Albanien och efter i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.