Bildt: Vi kan inte tolerera terror

Uppdaterad
Publicerad

EU:s utrikesministrar beslöt på måndagen att sätta den shiamuslimska Hizbollahrörelsens militära gren i Libanon på EU:s terrorlista. Det uppgav en icke namngiven EU-diplomat i Bryssel.

Beslutet, som bekräftades av andra diplomater, är delvis en omsvängning och återspeglar europeisk oro för Hizbollahs verksamhet i Europa.

Anledningen till listningen är enligt utrikesminister Carl Bildt att det finns bevis för att Hizbollah genomfört två attentat på EU-mark.

– Vi kan konstatera att Hozbollah har förberett och genomfört terroristattentat på EU-territorium. Det är ingenting vi kan tolerera överhuvudtaget. Därför kommer listningen att ske, säger han till SVT.

Hur lätt är det att skilja mellan en militär gren och en politisk gren?

– Det är inte enkelt. Hizbollah är samtidigt en signifikant politisk kraft i Libanon. Vi måste kunna ha kontakt med den oavsett vad vi tycker om den också. Den skillnaden måste vi försöka göra.

Hizbollah grundades 1982 som ett svar på Israels invasion av Libanon och stöds av regimen i Iran.

Storbritannien hör till länderna som har argumenterat för att åtgärden är nödvändig. Andra EU-länder har befarat att en svartlistning kan bidra till att radikalisera rörelsen.

Gruppen är terrorstämplad av flera länder, bland annat till följd av självmordsattentat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer