Protester mot Ungerns nya universitetslag. Foto: TT

EU ifrågasätter ungersk universitetslag

Publicerad

Ungern får bakläxa från EU för den nya universitetslag som bland annat riskerar att stänga det utlandsfinansierade Centraleuropeiska universitetet i Budapest, CEU.

”EU-kommissionen konstaterar att lagen inte är förenlig med grundläggande friheter på inre marknaden, bland annat friheten att erbjuda tjänster och att etablera sig, men också den akademiska friheten, rätten till utbildningen och rätten att bedriva verksamhet”, heter det i ett uttalande.

Ungern får nu en månad på sig att svara på kommissionens kritik.

Måhända ges vissa besked redan i eftermiddag då Ungerns premiärminister Viktor Orbán framträder vid EU-parlamentets minisession i Bryssel.

Ungerns nya universitetslag lades fram i mars och innebär kraftigt skärpta regler för utlandsstyrda universitet, vilket av kritikerna setts som ett försök att inskränka CEU:s oberoende.

CEU grundades 1991 av den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros och är ett av de mest ansedda i Centraleuropa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.